La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„S-a remarcat ca predicator, fiind un exemplu pentru credincioşii din Osoi“
Pe 22 iunie 2010 s-a mutat la Domnul părintele Gheorghe Hadârcă, în vârstă de 94 de ani, care în ultima parte a vieţii a slujit în parohia Osoi, Protopopiatul Iaşi 2, pe care a păstorit-o timp de 41 de ani.
Pr. Gheorghe Hadârcă s-a născut pe 3 februarie 1916 în localitatea Darabani din judeţul Botoşani, provenind dintr-o familie de preoţi. Şcoala primară a absolvit-o în localitatea Bajura din judeţul Botoşani. În anul 1929 a intrat la Seminarul Teologic din Dorohoi. După ce, în 1933, şcoala teologică s-a desfiinţat şi-a continuat studiile la Seminarul Teologic din Roman. În 1936 a rămas orfan de tată. În 1937 a absolvit Seminarul Teologic din Roman, urmând ca în 1941 să fie licenţiat al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi. A fost hirotonit în anul 1942 pe seama parohiei Poarta Neagră - Hotin. Între 1944-1945 a fost refugiat în Oltenia, fiind preot în parohia Zmeurăţ, com. Cacova, jud. Vâlcea. În anul 1945 este numit în parohia Boroşoaia, com Plugari, jud. Iaşi, iar pe 9 mai 1947 este transferat în parohia Osoi, comuna Comarna. În 1988, pe 1 octombrie, este pensionat la cerere, iar pe 1 decembrie în acelaşi an a fost numit ca paroh pr. Adrian Solescu. Părintele Gheorghe Hadârcă a slujit cu noul paroh până în anul 2002, săvârşind alături de preotul paroh Sfânta Liturghie, dar şi alte slujbe religioase. "A fost un om de o deosebită cultură, având o ţinută morală ireproşabilă. S-a remarcat ca predicator, fiind un exemplu pentru credincioşii din Osoi şi pentru mine, ca preot paroh. Părintele Gheorghe Hadârcă a desfăşurat o bogată lucrare misionară, dejucând planurile sectarilor de a se stabili în marginea Osoiului. S-a evidenţiat prin activitatea gospodărească reparând biserica şi casa parohială de mai multe ori. A fost un bun familist, având copii, nepoţi şi strănepoţi crescuţi în frică de Dumnezeu", a mărturisit pr. Adrian Solescu de la parohia Osoi.