Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
S-au încheiat conferinţele din Arhiepiscopia Sibiului
Ultima conferinţă preoţească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc la Făgăraş, la sediul celor două protopopiate, cu participarea preoţilor din zonă şi a celor din Protopopiatul Rupea. Conferinţa a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ca şi la conferinţele de la Sibiu şi Braşov, preoţilor din cele două protopopiate din Făgăraş şi din Protopopiatul Rupea li s-a prezentat în prima parte a întâlnirii lucrarea apărută recent la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului, operă intitulată „Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor medievale din Transilvania“. Prezentarea lucrării în două volume a istoricului Nicolae Stoicescu a fost făcută de pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească“ din Şcheii Braşovului şi îngrijitor al lucrării, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cuvântul de prezentare, părintele Vasile Oltean a amintit preoţilor momentele din tinereţe când l-a cunoscut pe istoricul, academicianul şi politicianul Nicolae Stoicescu, vizitele acestuia la muzeul din Şcheii Braşovului, contribuţia sa la conservarea patrimoniului bisericesc şi istoric din cele trei provincii româneşti şi opera sa vastă, între care repertoriile monumentelor din Moldova şi Ţara Românească.
Prin apariţia celui de-al treilea repertoriu, pentru localităţile şi monumentele din Transilvania, opera marelui istoric se desăvârşeşte acum şi împlineşte dorinţa autorului dinaintea trecerii sale la Domnul, de a oferi iubitorilor de istorie şi cultură românească o operă completă referitoare la monumentele şi comunităţile medievale din toate cele trei provincii.
„Manuscrisul acestei lucrări, oferit de doamna Lidia Popiţa-Stoicescu, are 15 dosare. Manuscrisul nu are biografia localităţilor transilvane, ci doar bibliografia pentru fiecare în parte, cu prioritate pentru documentaţie maghiară şi germană, datorată posibilităţii de cerceta arhivele străine. Am constatat un interes deosebit al cercetătorilor maghiari şi saşi pentru lăcaşurile noastre de cult şi informaţii corecte şi cinstite despre aceste monumente româneşti“, a subliniat părintele Vasile Oltean.
Libertatea creştină
În prezidiu, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat protopopul de Făgăraş II, pr. Ioan Tărcuţă, protopopul de Rupea, pr. Matei Sucaciu, şi pr. prof. dr. Vasile Oltean. Întâlnirea a continuat cu trei referate legate de tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii creştine“, subiectul discuţiilor la conferinţele preoţeşti din acest an închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Ca şi la celelalte conferinţe preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului, tema a fost împărţită şi prezentată de câte un reprezentant al fiecărui protopopiat. Prima parte a temei a fost prezentată de pr. Silviu Popescu, de la Parohia Paloş, Protopopiatul Rupea, a doua parte de pr. Lucian Ciocan, misionar la Protopopiatul Făgăraş I, iar ultima parte de pr. Bogdan Dîngă, de la Parohia Gura Văii, Protopopiatul Făgăraş II.
În cele trei referate au fost prezentate pe larg contextul istoric, politic şi religios dinaintea Edictului de la Mediolan din 313, libertatea oferită creştinilor prin hotărârea imperială şi consecinţele acesteia în viaţa Bisericii şi a Imperiului Roman.
Conferinţa s-a încheiat cu discuţii şi dezbateri pe marginea celor prezentate de referenzi, iar la final au fost transmise preoţilor ultimele probleme de ordin administrativ-bisericesc.