La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Să postim nu doar de bucate, să postim de păcate”
În Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal din Centrul eparhial. Slujba a fost transmisă în direct pe adresa de Facebook a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi a fost urmărită de mai mult de 1.500 de credincioşi, urmând ca în acest fel să se procedeze şi în perioada următoare, cât timp sunt prevăzute restricţii.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică a duminicii acesteia, a Sfintei Cruci: „La mijlocul Postului Mare, Sfinţii Părinţi au şezat Sfânta Cruce ca să facem un popas la umbra ei, pentru că ei ne-au învăţat că demonii se cutremură privind la puterea ei. Tot ei ne-au învăţat că noi, creştinii, prin Cruce ne mântuim şi pentru noi este puterea lui Dumnezeu. Iată de ce cinstim astăzi Sfânta Cruce după cuviinţă şi după rânduială. Pericopa evanghelică citită în această duminică ne vorbeşte tocmai despre puterea Crucii şi înţelesurile ei”.
Ierarhul a mai arătat că „Mântuitorul ne îndeamnă şi Sfântul Ioan Gură de Aur apasă pe această vocaţie a creştinilor ca să postim nu doar de bucate, să postim de păcate, şi atunci postul trebuie să fie împreunat cu postirea în mod duhovnicesc. Pe lângă faptul că renunţăm la multe lucruri, ne supunem şi la o nevoinţă”.