Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
„Să postim nu pentru lauda oamenilor, ci pentru răsplata Tatălui din ceruri”
În Duminica Lăsatului sec de brânză, credincioșii din localitatea Sibiel, județul Sibiu, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Biserica „Sfânta Treime” din sat și i-a îndemnat pe credincioși să intre cu bucurie în Postul Mare.
Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu au liturghisit mai mulți preoți și diaconi. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească și au îmbrăcat straiele populare specifice Mărginimii Sibiului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre înțelesul adevărat și foloasele duhovnicești ale postului. Ierarhul i-a îndemnat să intre în această perioadă de pregătire pentru Sfintele Paști cu certitudinea că jertfa lor va fi răsplătită de Mântuitorul Iisus Hristos.
„Postul este un act de jertfă. Noi, când postim, facem o jertfă, dar o facem cu bucurie. Când facem cuiva un dar, îl facem din obligație sau îl facem cu bucurie? Bucuria pe care o avem noi când putem să facem ceva pentru noi, dar cinstindu-L pe Cel care ni Se dăruiește, este cea a pregătirii prin postire pentru Sfânta Împărtășanie. Ne unim cu Hristos în momentul în care am încheiat această pregătire prin cuminecarea cu Trupul și Sângele Lui. Deci, așa cum metania și rugăciunea sunt acte de cult, tot așa și postul este o jertfă, un act de cult pe care noi vrem să-l îndeplinim cu toată bucuria. De aceea Mântuitorul face comparația cu postul iudaic și ne îndeamnă să nu fim ca fățarnicii. Ei posteau și voiau să se laude că postesc, rămânând în această perioadă de postire într-o neglijență față de propriul lor trup, numai ca să-i laude toți ceilalți. Își puneau cenușă în cap, își puneau haine smolite, dar Mântuitorul ne îndeamnă să nu facem așa, ci să ne spălăm fețele noastre și să postim nu pentru lauda oamenilor, ci pentru răsplata venită de la Tatăl din ceruri”, a subliniat ierarhul.
Distincții pentru binefăcători
După Sfânta Liturghie, ierarhul a binecuvântat lucrările făcute în ultima perioadă în Parohia Sibiel. Preotul paroh Bogdan Alin Fluieraș a primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului”, în semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă de până acum în comunitatea credincioșilor din Sibiel. De asemenea, familia Virgil și Adina Orlandea a primit distincția „Crucea șaguniană pentru laici”, iar mai mulți binefăcători au primit diploma de apreciere din partea ierarhului. Părintele paroh i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru prezența în comunitatea din Sibiel și a exprimat recunoștința tuturor credincioșilor pentru binecuvântarea adusă înainte de intrarea în Postul Mare.