Stareții, starețele, egumenii și egumenele așezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor s‑au reunit joi, 28 noiembrie 2024, la Palatul Patriarhiei, unde au participat la ședința de lucru a s
„Să se umple gurile noastre“, la Catedrala mitropolitană din Iaşi
La Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc duminică, 27 mai, un concert de cântări religioase. Repertoriul a fost susţinut de Corul bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu", al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii ,,Al. I. Cuza" din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au organizat, în urmă cu două zile, concertul "Să se umple gurile noastre", ajuns la cea de-a treia ediţie. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu prilejul sfârşitului anului universitar. Au participat pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi numeroşi credincioşi. "Studenţii, înainte de a intra la ultimele examene din acest an, au găsit de cuviinţă să mulţumească lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit, prin cântare de laudă. Titlul acestui concert, "Să se umple gurile noastre", este o rugăciune care se cântă în cadrul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor. În cazul studenţilor, această sintagmă trimite la un alt înţeles, întrucât Domnul i-a luminat pe aceştia şi le-a împărtăşit din cuvântul adevărului Său descoperit în cadrul orelor de curs", a spus pr. Gabriel Nastasă, dirijorul corului şi asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească şi Ritual, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Corul a avut la acest concert 44 de studenţi din toţi anii de studiu ai facultăţii. Repertoriul a cuprins cinci lucrări psaltice, intercalate cu alte nouă cântări muzicale corale pe mai multe voci. "Am avut bucuria să beneficiem de aportul important al arhidiaconului Florin Guzgă, care ne-a ajutat, interpretând solo două partituri corale. A fost o atmosferă frumoasă de rugăciune, de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi sfinţilor bineplăcuţi Celui Preaînalt. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat la final câteva gânduri celor de faţă, iubitori de muzică bisericească", a adăugat pr. Gabriel Nastasă.