În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Salariile bugetarilor s-ar putea majora din decembrie
"Perspectiva (încasărilor - n. r.) este bună. Dacă va continua şi în următoarele trimestre, este posibil să recuperăm şi cealaltă parte din tăierea de anul trecut", a declarat, ieri, ministrul Finanţelor.
Guvernul ar putea decide, la sfârşitul anului, majorarea salariilor bugetarilor, pentru a recupera întreaga scădere operată la mijlocul lui 2010, dacă încasările bugetare vor continua evoluţia ascendentă din ultimele luni, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. "Perspectiva (încasărilor - n. r.) este bună. Dacă va continua şi în următoarele trimestre, este posibil să recuperăm şi cealaltă parte din tăierea de anul trecut", a răspuns ministrul Finanţelor, la întrebarea dacă există premise pentru majorări salariale în acest an. Rugat să precizeze când ar putea avea loc o astfel de majorare salarială, Gheorghe Ialomiţianu a spus că, "cel mai probabil, în luna decembrie ar fi posibilă o revenire a salariilor la nivelul dinainte de iulie 2010", dar a reafirmat că o astfel de măsură poate fi luată numai în funcţie de evoluţia încasărilor. Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsură aplicată din luna iulie. În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern. România nu-şi permite un TVA redus la alimente Ministrul Finanţelor a mai declarat, ieri, că va încerca să-i convingă pe deputaţi să reexamineze legea privind TVA redus la alimente, întrucât această măsură nu va ieftini produsele, dar va pune în pericol cheltuielile cu salariile şi investiţiile. "Voi avea discuţii cu parlamentarii din Camera Deputaţilor şi le voi spune că trebuie să revizuiească legea, pentru că punem în pericol salariile, cheltuielile sociale şi investiţiile programate pentru acest an. România nu-şi permite acum un TVA redus la alimente. Din experienţa anterioară, preţurile nu au scăzut şi, mai mult decât atât, am asistat atunci la o creştere a evaziunii fiscale, deoarece se contrafăceau foarte multe produse", a spus Ialomiţianu. Cererea de reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial. Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.