Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Sănătate: Strugurii, un bun mineralizant pentru organismele anemiate

Sănătate: Strugurii, un bun mineralizant pentru organismele anemiate

Data: 15 Aprilie 2011

Paul V., Constanţa: "Aş dori să ştiu ce conţinut în vitamine şi minerale au strugurii şi în ce afecţiuni sunt recomandaţi în regimul alimentar. Vă mulţumesc."

Prof. Constantin Milică: Conţinutul biochimic al strugurilor explică acţiunile energizante şi nutritive date de cantităţile ridicate de zaharuri (17-22 %) uşor asimilabile, acizi organici (tartric, malic, succinic), alături de acidul elagic, cu bune efecte anticancerigene. Un rol deosebit îl prezintă conţinutul ridicat în substanţe minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor), cu efect puternic mineralizant. Potasiul are rol depurativ, de curăţire a sângelui de toxine, iar borul este benefic la femeile aflate după menopauză, pentru a preveni apariţia osteoporozei. Pe ansamblu, valoarea energetică a strugurilor este foarte ridicată şi total resorbită în organism (720-980 calorii la 1 kg boabe), ceea ce echivalează cu valoarea nutritivă a 300 g pâine, 500-700 g carne de vită, 1,2 l lapte, 1,2 kg cartofi, 2 kg mere şi 3,5 kg tomate. Proprietăţile terapeutice ale strugurilor sunt foarte diversificate, cu mare eficacitate în tratarea multor afecţiuni maladive: digestive, decongestive-hepatic, antitoxice, laxative, coleretice, colagoge, antiputride, tonic-aperitive; astringente, diuretice, depurative; anticanceroase; hipotensive, reglatoare a circulaţiei sanguine, tonice venoase şi capilare; energizante muscular şi nervos, reconfortante, stimulatoare, mineralizante, răcoritoare. În afecţiunile aparatului digestiv au foarte multe efecte vindecătoare, ceea ce permite a considera strugurii ca un panaceu general al stomacului, cu următoarele acţiuni: stimularea funcţiilor stomacului în cazul digestiei lente şi a atoniei gastrointestinale; rol în unele boli ale ficatului şi colecistului, litiază biliară, ciroză, ascită, hepatită, enterite, dizenterie, congestia ficatului şi a splinei, intensificarea secreţiei bilei din colecist spre duoden, gastrite, constipaţii cronice, intoxicaţii cu mercur sau plumb; neutralizarea excesului de acizi din stomac; eliminarea materiilor reziduale din colon prin consumul strugurilor cu pieliţă; reducerea colesterolului, obezitate, hemoroizi. La copii, la vârstnici şi la bolnavi în convalescenţă strugurii sunt recomandaţi în cazuri de anemie, rahitism, avitaminoze, demineralizare. Strugurii albi sunt stimulatori ai funcţiilor digestive, iar strugurii negri sunt benefici în tonifierea organismului anemiat şi în combaterea diareei.