În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sănătate: Strugurii, un bun mineralizant pentru organismele anemiate
Paul V., Constanţa: "Aş dori să ştiu ce conţinut în vitamine şi minerale au strugurii şi în ce afecţiuni sunt recomandaţi în regimul alimentar. Vă mulţumesc."
Prof. Constantin Milică: Conţinutul biochimic al strugurilor explică acţiunile energizante şi nutritive date de cantităţile ridicate de zaharuri (17-22 %) uşor asimilabile, acizi organici (tartric, malic, succinic), alături de acidul elagic, cu bune efecte anticancerigene. Un rol deosebit îl prezintă conţinutul ridicat în substanţe minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor), cu efect puternic mineralizant. Potasiul are rol depurativ, de curăţire a sângelui de toxine, iar borul este benefic la femeile aflate după menopauză, pentru a preveni apariţia osteoporozei. Pe ansamblu, valoarea energetică a strugurilor este foarte ridicată şi total resorbită în organism (720-980 calorii la 1 kg boabe), ceea ce echivalează cu valoarea nutritivă a 300 g pâine, 500-700 g carne de vită, 1,2 l lapte, 1,2 kg cartofi, 2 kg mere şi 3,5 kg tomate. Proprietăţile terapeutice ale strugurilor sunt foarte diversificate, cu mare eficacitate în tratarea multor afecţiuni maladive: digestive, decongestive-hepatic, antitoxice, laxative, coleretice, colagoge, antiputride, tonic-aperitive; astringente, diuretice, depurative; anticanceroase; hipotensive, reglatoare a circulaţiei sanguine, tonice venoase şi capilare; energizante muscular şi nervos, reconfortante, stimulatoare, mineralizante, răcoritoare. În afecţiunile aparatului digestiv au foarte multe efecte vindecătoare, ceea ce permite a considera strugurii ca un panaceu general al stomacului, cu următoarele acţiuni: stimularea funcţiilor stomacului în cazul digestiei lente şi a atoniei gastrointestinale; rol în unele boli ale ficatului şi colecistului, litiază biliară, ciroză, ascită, hepatită, enterite, dizenterie, congestia ficatului şi a splinei, intensificarea secreţiei bilei din colecist spre duoden, gastrite, constipaţii cronice, intoxicaţii cu mercur sau plumb; neutralizarea excesului de acizi din stomac; eliminarea materiilor reziduale din colon prin consumul strugurilor cu pieliţă; reducerea colesterolului, obezitate, hemoroizi. La copii, la vârstnici şi la bolnavi în convalescenţă strugurii sunt recomandaţi în cazuri de anemie, rahitism, avitaminoze, demineralizare. Strugurii albi sunt stimulatori ai funcţiilor digestive, iar strugurii negri sunt benefici în tonifierea organismului anemiat şi în combaterea diareei.