În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Sănătatea orală şi modificările hormonale
Cele mai vizate persoane, a căror cavitate orală este afectată de schimbările hormonale din organism, sunt femeile. Modificarea concentraţiilor hormonale determină modificarea fluxului sanguin din gingii, dar şi reacţia cavităţii bucale şi a organismului la bacteriile provenite din placă.
Femeia suferă diverse modificări hormonale în diferite etape ale vieţii, dezvoltând boli gingivale sau parodontale. Aceste momente sunt: pubertatea, sarcina şi menopauza. Perioada pubertăţii: în această etapă a vieţii există o cantitate mai mare de hormoni, care generează creşterea fluxului sanguin de la nivel gingival, determinând şi modificarea reacţiei acestora la toxinele din placa bacteriană. Aceste modificări sunt indicate de prezenţa unor gingii roşii, sensibile, umflate şi care sângerează foarte uşor. Din aceste considerente dentistul indică creşterea frecvenţei consultului stomatologic, moment în care se va putea realiza o curăţare şi igienizare profesionistă a dinţilor şi gingiilor. Sarcina este momentul în care nivelul hormonal se modifică într-o măsură foarte mare. Astfel, un nivel crescut de progesteron în timpul celei de a 2-a şi a 8-a luni de sarcină poate determina apariţia "gingivitei de sarcină". În aceste cazuri medicul dentist va indica realizarea curăţirilor profesionale mai des, pentru a împiedica instalarea acestei boli temporare. Menopauza este o altă perioadă a vieţii femeii, marcată de modificări hormonale importante. Multe femei cu vârsta de peste 50 de ani prezintă diferite schimbări la nivel bucal, cauzate de vârstă, de medicamentele utilizate sau de schimbările hormonale specifice menopauzei şi care constau în: modificarea gustului, sensibilitate mare la consumul alimentelor fierbinţi sau reci, scăderea fluxului salivar, senzaţie de arsură a cavităţii bucale. Xerostomia este o boală determinată de scăderea fluxului salivar, provocând "senzaţia de gură uscată" (saliva este în cantitate insuficientă şi nu reuşeşte să neutralizeze acizii produşi de placa bacteriană, favorizând şi producerea bolii parodontale. Scăderea estrogenului din această perioadă poate determina scăderea şi pierderea densităţii osoase, favorizând pierderea dinţilor sănătoşi. Un semn care indică pierderea densităţii osoase este retracţia gingiilor.