De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şansele de muncă în mediul rural vor creşte
Asociaţia de Tineret pentru Educaţie, Leadership, Informare şi Ecologie, România - AtelieR împreună cu Parohia Ortodoxă Română Teliu-Vale au organizat, în perioada 22-25 martie, trei cursuri de formare profesională la care au participat 45 de doamne şi domnişoare din comuna Teliu, judeţul Braşov.
Cursurile s-au intitulat "Competenţe Informatice, Competenţe Antreprenoriale şi Competenţe Sociale şi Civice", iar la finalul celor patru zile, toate participantele au susţinut şi promovat un examen, în urma căruia vor primi o Diplomă de Certificare a Competenţelor, recunoscută de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor), precum şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Proiectul este intitulat "Certificare de competenţe pentru egalitate de şanse în mediul rural" şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. El înscrie pe axa prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de intervenţie 6.3 "Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii". Obiectivul general al proiectului constă în facilitarea accesului egal la ocuparea locurilor de muncă, la obţinerea de venituri şi la dezvoltarea unei cariere, în vederea creării unei societăţi inclusive şi coezive, cu ajutorul unor activităţi de informare, formare şi promovare, precum şi a unor programe specifice de dezvoltare personală şi profesională, adaptate nevoilor grupului-ţintă. "Am învăţat cum se scrie un proiect" Am stat de vorbă cu câteva dintre participante şi iată ce ne-au mărturisit: "Pentru mine, acest curs a fost o experienţă inedită din care am avut doar de câştigat. Sunt foarte bucuroasă că am avut şansa de a urma acest curs, deoarece am învăţat cum se scrie un proiect, lucru de care voi avea nevoie mai devreme sau mai târziu. Cu ocazia acestui curs, am socializat şi am căpătat încredere în mine însămi, mi-am dat seama că, dacă îmi propun ceva, prin muncă şi perseverenţă, am toate şansele să reuşesc", ne-a spus Adina Şerban, elevă în clasa a XII-a. "Cursul de Competenţe Antreprenoriale la care am participat a fost un curs interesant şi mă bucur că am avut ocazia să particip şi, astfel, să învăţ lucruri noi care mă vor ajuta în viitor. Datorită acestui curs, am învăţat care sunt paşii cei mai importanţi în întocmirea unui proiect. Pe viitor sper să mai am ocazia de a participa şi la alte cursuri de acest gen, care să îmi îmbogăţească cunoştinţele", ne-a spus studenta Alexandra Elena Comşa. "Tinerii din ziua de astăzi sunt familiarizaţi cu calculatorul, însă noi, părinţii lor, am rămas în urmă, fie din cauza lipsei de timp, fie din cauza faptului că nu am avut niciodată nevoie de calculator la locul de muncă. Din fericire, organizatorii au venit cu sugestia şi ne-au dat un prim impuls să urmăm cursul de Competenţe Informatice, care ne-a eliberat de teama de calculator şi ne-a lămurit încă o dată de cât de necesar este el în lumea de astăzi. Atunci când îmi voi schimba locul de muncă, diploma obţinută în urma acestui curs mă va ajuta cu siguranţă", a spus Irina Blendica.