De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Săptămâna pentru viaţă
În perioada 18-25 martie, în România şi pentru prima dată în Republica Moldova se va desfăşura „Săptămâna pentru viaţă“, program ce va avea în acest an tema „Fiecare viaţă este un dar“. Evenimentul central este „Marşul pentru viaţă“ - 2015, ce se va organiza în data de 21 martie. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în organizarea evenimentelor se vor implica şi asociaţiile de tineret care funcţionează cu aprobarea Sfântului Sinod: Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR) şi Liga Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români (LTCOR).
În România, „Marşul pentru viaţă“ se află la ediţia a V-a, iar în Republica Moldova, la prima ediţie. Până în prezent sunt anunţaţi organizatori în peste 60 de oraşe din cele două ţări, spre deosebire de anul trecut, când evenimentul s-a desfăşurat în 40 de oraşe. „Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema acestui an, «Fiecare viaţă este un dar», este că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are doar de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea şi un dar al ei către familie şi către întreaga societate. O atenţie specială dorim să acordăm cazurilor în care femeia primeşte în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puţine şanse de a se naşte: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down sunt avortaţi. De aceea am ales, pentru ziua desfăşurării marşului, data de 21 martie, în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Urmărim astfel să sensibilizăm societatea că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naştere. Considerăm că orice viaţă umană este demnă de respect şi ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex, religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepţie nu este mai puţin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puţin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puţin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor ceva unic şi infinit de preţios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia cu delicateţe şi respect. Adevărata civilizaţie nu îi exclude şi nu îi discriminează pe cei aflaţi în situaţii defavorabile!“, a declarat Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“.
La nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, în organizare se vor implica membrii filialelor LTCOR şi ai Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi. În Bucureşti, „Marşul pentru viaţă“ este organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“ şi va avea loc pe 21 martie, de la ora 14:00, pe traseul: Parcul Unirii – str. Bibescu Vodă – bd. Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului. Lista oraşelor şi detalii sunt disponibile pe site-ul www.marsulpentruviata.ro.