Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Şapte ani de la moartea mitropolitului Antonie
La Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus va avea loc mâine, 29 august, pomenirea de şapte ani a mitropolitului Antonie Plămădeală.
Stareţul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, ne-a spus că Sfânta Liturghie şi Parastasul vor fi oficiate de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, şi un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă vor fi prezenţi familia mitropolitului Antonie Plămădeală, apropiaţi, dar şi credincioşi ardeleni care au fost păstoriţi vreme de 23 de ani de venerabilul ierarh, trecut la Domnul pe 29 august 2005. O slujbă de pomenire se va oficia şi la mormântul mitropolitului Antonie din incinta mănăstirii braşovene. Mitropolitul Antonie Plămădeală a fost arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului în perioada 1982-2005, timp în care a păstorit cu vrednicie credincioşii ardeleni, a iniţiat lucrări administrative la centrul şi reşedinţa mitropolitane, a ctitorit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus noua incintă, clădirile anexe, inclusiv Academia Teologică, biblioteca şi expoziţia de obiecte bisericeşti, carte veche şi icoane pe sticlă. A iniţiat ridicarea unei noi clădiri la aşezământul de la Păltiniş, a sprijinit ridicarea clădirii de la Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel şi zidirea unui mare număr de biserici în Arhiepiscopia Sibiului. Un remarcabil teolog, doctor în teologie la Heytrop College din Anglia, dar şi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, mitropolitul Antonie Plămădeală a avut o bogată activitate ştiinţifică şi a fost activ în mişcarea ecumenică, reprezentând Biserica Ortodoxă Română la numeroase întruniri internaţionale. (Ştefan Mărculeţ)