La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Şapte zile de binecuvântare sub semnul Sfintei Cruci
Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adus la Catedrala patriarhală cu prilejul sărbătorii hramului, s-a întors ieri în Mitropolia de Drama - Grecia. Patriarhul României a mulţumit la final pentru bucuria dăruită poporului la sărbătoarea ocrotitorului Bucureştilor.
Cele şapte zile în care credincioşii români s-au putut închina la Sfânta Cruce, pe care S-a răstignit Hristos, s-au încheiat cu un scurt moment liturgic, la care au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, IPS Pavel, Mitropolitul de Drama, împreună cu un sobor de ierarhi români.
Racla în care se află Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci a fost adusă de la baldachinul din apropierea Catedralei până în reşedinţa patriarhală. Procesiunea a fost condusă de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, eclesiarhul Catedralei patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi. În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa patriarhală, ierarhii, preoţii membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc s-au închinat, în timp ce corul Seminarului "Nifon Mitropolitul" din Bucureşti a intonat cântări închinate Sfintei Cruci.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului român, prin prezenţa Sfintei Cruci la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou: "Am simţit cu toţii bucuria pe care ne-a adus-o Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, iar evlavia credincioşilor şi bucuria lor au confirmat adevărul din cântarea noastră: "Iată prin Cruce, bucurie a venit la toată lumea!" Mulţumim Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor, în mod deosebit Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care au descoperit Crucea Mântuitorului, şi Sfântului Dimitrie cel Nou, care este ocrotitor şi al Catedralei, şi al Capitalei, pentru că am simţit încă o dată marea putere a Sfintei Cruci, a dreptei credinţe, dar şi căldura, bucuria şi dragostea frăţească dintre cele două Biserici, Biserica Greciei şi Biserică Ortodoxă a României, care s-a sfinţit şi s-a întărit prin prezenţa Sfintei Cruci şi a moaştelor sfinţilor la care ne-am închinat." Preafericirea Sa a mulţumit IPS Mitropolit Pavel pentru osteneala depusă şi pentru bucuria pe care a produs-o în rândul credincioşilor români, prin aducerea Sfintei Cruci, act prin care s-au întărit comuniunea bisericească şi prietenia dintre popoare. De asemenea, Patriarhul României a transmis mulţumiri Preafericitului Ieronim, Arhiepiscop al Athenei şi al întregii Elade şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia.
"Evlavia poporului român caracterizează dinamismul Bisericii"
IPS Mitropolit Pavel şi-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul credincioşilor români la una din cele mai importante sărbători şi a apreciat intensitatea lucrării duhovniceşti şi administrative desfăşurate în Patriarhia Română. "Am venit cu multă bucurie să prăznuim pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi l-am slăvit pe Dumnezeu că ne-a învrednicit să vedem şi să ne bucurăm de lucrurile măreţe pe care le-a înregistrat Biserica Ortodoxă Română. Ne-a impresionat în mod deosebit evlavia poporului român drept-credincios şi cred că aceasta este cea care caracterizează dinamismul Bisericii Ortodoxe Române, iar responsabilitatea noastră, a păstorilor, este de a cultiva şi de a întreţine această evlavie. Am admirat această restaurare aproape în întregime a Patriarhiei Române, această organizare deosebită. Dimineaţă, am dat un interviu la postul de radio al Bisericii Greciei şi am vorbit deja despre aceste lucruri măreţe şi le-am spus că am venit în România pentru a învăţa în ce constă o bună organizare a Bisericii şi ne bucurăm pentru aceasta deoarece, conform teologiei pauline, atunci când suferă un mădular, suferă întreg trupul şi când se bucură este fericit tot organismul adică întreaga Biserică", a spus Mitropolitul de Drama. La final, Sfânta Cruce a fost scoasă în procesiune în faţa Reşedinţei patriarhale, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi IPS Mitropolit Pavel au binecuvântat cu Sfânta Cruce credincioşii prezenţi.