La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare culturală, în Arhiepiscopia Târgoviştei
La Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Târgovişte, situată aproape de centrul oraşului, va fi oficiată astăzi, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie arhierească, la care va participa Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu alţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.
După slujbă, la ora 12:00, PF Patriarh Daniel va lansa ediţia jubiliară a Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc. La aniversarea a 500 de ani de la tipărire, la Târgovişte, ediţia jubiliară a Liturghierului lui Macarie va apărea, atât în varianta reprint - adică lucrare realizată pe hârtie fabricată manual, în legătură de piele, în aceeaşi tehnică ca şi originalul - cât şi în variantă specială, însoţită de traducere (prima de până acum) şi de studii ştiinţifice. La lansare vor participa personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice, dar şi autorităţi centrale şi locale. Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va acorda rangul de Mitropolit ad personam Înalt Preasfinţitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei. „Acest moment cultural, organizat în Arhiepiscopia noastră, este o bucurie pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, iar la oferirea acestei înalte demnităţi, Sfântul Sinod a ţinut seama de câteva evidenţe notabile, precum faptul că scaunul arhiepiscopal de la Târgovişte, din cetatea celor 33 de voievozi, este continuatorul istoric al vechiului scaun mitropolitan al Ţării Româneşti (1517-1668) de pe care au păstorit cu vrednicie ierarhi de seamă ai Bisericii noastre, precum Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului. Totodată, bucuria este mai mare, datorită demersurilor întreprinse, împreună cu Episcopia Argeşului şi Muscelului, pentru canonizarea evlaviosului Voievod Neagoe Basarab, generosul ctitor al Ortodoxiei româneşti şi universale şi ucenic al Sfântului Ierarh Nifon“, ne-a declarat părintele Marian Puiescu, consilier arhiepiscopal. (Ciprian BÂRA)