Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sărbătoare de tradiţie la Băileşti
Municipiul Băileşti din judeţul Dolj şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în ziua de miercuri, 23 aprilie. Bucuria cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfântul Nicolae“.
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a adunat sute de credincioşi băileşteni la Biserica „Sfântul Nicolae“, acolo unde IPS Părinte Irineu a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii autorităţilor locale, în frunte cu edilul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu.
„Ne rugăm Sfântului Gheorghe spre a avea întotdeauna biruinţă peste patimi“
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a subliniat cele mai importante aspecte legate de viaţa şi martiriul Sfântului Gheorghe, care a luptat neîncetat împotriva uneltirilor diavoleşti. „Astăzi cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, un sfânt mucenic din secolul al IV-lea, care s-a jertfit pentru credinţa cea adevărată, pentru Învierea din morţi, în timpul împăratului Diocleţian. El a vieţuit atunci când creştinătatea trebuia să înfrunte păgânismul, necredinţa şi să arate puterea lui Dumnezeu în lume. Sfântul Gheorghe, după ce a săvârşit atâtea minuni şi nu a putut fi înduplecat, împăratul Diocleţian a poruncit să i se taie capul şi aşa şi-a sfârşit viaţa aceasta pământească şi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Şi după moarte sfântul a făcut minuni. Cu toţii ne rugăm Sfântului Gheorghe spre a avea întotdeauna biruinţă peste patimi, pentru că el este viu şi cinstit în întreaga lume, ca purtător al biruinţei lui Hristos“, a spus Mitropolitul Olteniei.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Daniel Giurgiu a primit Sfânta Taină a Hirotoniei întru preot pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Băileşti, Protopopiatul Băileşti.
Biserica „Sfântul Nicolae“ din Băileşti a fost construită în anul 1845 şi resfinţită în anul 1936 de către preasfinţitul Vartolomeu, cu prilejul consolidării bisericii şi a adăugirii a două turle şi un pridvor. În prezent, la acest sfânt lăcaş slujesc preoţii Constantin Gavrilă şi Ciprian Catană.
Sala de conferinţe a Protoieriei Băileşti, sfinţită
Momentele de sărbătoare au continuat la sediul Protoieriei Băileşti, acolo unde IPS Părinte Irineu a participat la slujba de sfinţire a noii săli de conferinţe, oficiată de părintele protoiereu Cornel Pîrvu alături de soborul preoţilor din Băileşti.
Pr. Pîrvu a adresat un cuvânt de mulţumire IPS Părinte Mitropolit şi autorităţilor locale din Băileşti şi Calafat pentru sprijinul acordat la ridicarea acestui imobil.