Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare duhovnicească în Parohia Harşu
Credincioşii din Parohia craioveană Harşu au fost prezenţi joi, 10 februarie, în număr mare, la praznicul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ocrotitorul acestui sfânt lăcaş, alături de Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana.
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de un sobor format din preoţii slujitori ai bisericii şi din alţi preoţi invitaţi de la parohiile vecine din oraş, în frunte cu părintele Teodor Ciontu, protoiereu al Protoieriei Craiova Nord. Sfântul Haralambie, model de sfinţenie şi jertfelnicie La finalul slujbei Sfintei Liturghii, părintele protoiereu Ciontu a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi jertfa mucenicească a Sfântului Haralambie: "Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri să-l aibă ca model de viaţă pe Sfântul Haralambie şi, în general, pe toţi sfinţii care mijlocesc în ceruri pentru iertarea păcatelor noastre. Curajul şi credinţa lor puternică ne rugăm să ni le dăruiască şi nouă Bunul Dumnezeu, pentru a putea, în orice clipă şi în orice împrejurare, oricât de potrivnică ne-ar fi, să-L mărturisim pe Hristos Domnul şi Dumnezeul nostru". La rândul său, părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, preot slujitor la Biserica Harşu, a vorbit despre evlavia deosebită de care se bucură sfinţii mucenici în rândul credincioşilor din parohie: "Avem o adevărată tradiţie în cinstirea sfinţilor mucenici, deoarece, pe lângă Sfântul Haralambie, la loc de cinste în inimile şi în biserica noastră mai stau şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi alţi trei sfinţi mucenici de la începutul secolului XIX: Ignatie, Eftimie şi Acache, ale căror sfinte moaşte le păstrăm aici cu mare cinstire şi evlavie. Pe toţi îi purtăm în rugăciunile noastre ca mijlocitori şi modele vii de viaţă întru Hristos Domnul". Momentele liturgice prilejuite de praznicul Sfântului Haralambie s-au încheiat cu o slujbă de pomenire a tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului lăcaş. "Ne dorim să păstrăm şi să ducem mai departe minunata tradiţie ortodoxă a pomenirii şi cinstirii ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii noastre, cei care ne-au lăsat acest sfânt aşezământ pentru a ne ruga, pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu şi pentru a ne sfinţi vieţile în călătoria noastră spre ceruri", a conchis părintele Viorel Dică, parohul Bisericii Harşu şi consilier pe probleme de patrimoniu şi construcţii bisericeşti în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Biserica Parohiei Harşu este cunoscută după numele ctitorului ei, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În decursul timpului a trecut prin mai multe lucrări de renovare şi consolidare, în anii 1848, 1862, 1938, 1960 şi 1981. Ultimele reparaţii au avut loc în anul 2008, biserica fiind resfinţită de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.