La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare în Dealul Patriarhiei
Catedrala patriarhală şi-a sărbătorit ieri hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, alături de PS Vincenţiu Ploieşteanul şi PS Ciprian Câmpineanul, Episcopi-Vicari Patriarhali, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură ţinut la Sfânta Liturghie, PS Episcop Calinic a evidenţiat importanţa sărbătorii pentru credincioşii Capitalei, dar şi pentru Ortodoxia întreagă prin implicaţiile pe care le-a avut în istoria creştinismului cei doi sfinţi prăznuiţi. Slujba s-a desfăşurat pe platoul special amenajat afară, în vecinătatea lăcaşului, deoarece în prezent se desfăşoară lucrări la Catedrala patriarhală. Ca la fiecare mare hram, sute de credincioşi şi-au plecat genunchii şi s-au rugat pentru sănătate, pace şi linişte sufletească. „Vin de fiecare dată la Catedrală şi mă închin sfinţilor ale căror moaşte se află aci, aproape de noi. Astăzi, la hramul Sfinţilor Împăraţi, m-am închinat din nou, atât lor, cât şi Sfântului Dimitrie. Am simţit totdeauna ajutorul pe care Dumnezeu mi-l dă prin sfinţii Lui“, ne-a declarat doamna Maria. „Mă bucur mult că am venit astăzi la slujba hramului Catedralei noastre! Vin în fiecare duminică aici şi mă bucur foarte mult când slujba este oficiată de un arhiereu. Cred că rugăciunile făcute la moaştele Sfântului Dimitrie şi la cele ale Sfinţilor Constantin şi Elena pot să aducă pace şi linişte în ţara noastră şi în toată lumea“, ne-a mărturisit domnul Dan. ▲ Laudă celor întocmai cu Apostolii Sărbătoarea hramului Catedralei a început marţi în jurul orei 15:00, prin aducerea în procesiune a moaştelor Sfântului Dimitrie Basarabov şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la paraclisul patriarhal „Sfântul Spiridon“ Nou şi aşezate în baldachinul special amenajat din Dealul Patriarhiei. Apoi, a fost oficiată slujba Privegherii întru cinstirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei. Slujba a fost săvârşită pe esplanada amenajată în latura estică a Catedralei, de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Au fost prezenţi, de asemenea, sute de credincioşi, care au ţinut să aducă laudă şi închinare celor întocmai cu Apostolii. Menţionăm că moaştele Sfinţilor Împ. Constantin şi Elena şi ale Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi au fost mutate săptămâna trecută la Biserica „Sf. Spiridon“ Nou, întrucât, până la toamnă, Catedrala este închisă, pentru restaurare. Cu ocazia hramului însă, ele au fost aduse în procesiune pe Dealul Patriarhiei, unde au rămas până ieri, după slujba Vecerniei, când au fost duse din nou în paraclisul patriarhal. (Ciprian BÂRA)