Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica după Botezului Domnului, 12 ianuarie, la Mănăstirea „Izvorul
Sărbătoare în Parohia brăileană Filipeşti
În Duminica Samarinencei, credincioşii Parohiei Filipeşti, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat la resfinţirea bisericii parohiale din localitate, slujba fiind săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Construcţia istoricei biserici a Parohiei Filipeşti a început în anul 1848, pe proprietatea şi cu fondurile donate de boierul Costache Filipescu, descendent al familiei boiereşti a filipeştilor. În timpul Primului Război Mondial, lăcaşul de cult a fost folosit şi ca punct de observaţie de către trupele române, fapt ce a atras după sine bombardarea şi distrugerea lui. Între anii 1922 şi 1925, credincioşii din acea vreme, ataşaţi bisericii lor, au hotărât ca din ruinele vechii biserici să reconstruiască lăcaşul de cult de odinioară. Cu trecerea timpului şi în urma deteriorărilor, au fost necesare intervenţii, reparaţii şi ample lucrări de consolidare a temeliei cu grinzi de beton, a fost refăcută şarpanta, iar turla principală a fost redusă ca dimensiune pentru a se înscrie în linia arhitecturală a întregii construcţii. De asemenea, pardoseala a fost înlocuită, pereţii retencuiţi, iar catapeteasma şi mobilierul bisericesc au fost înlocuite cu piese noi, sculptate din lemn de stejar. Pentru prima dată, lăcaşul de închinare a fost pictat la interior în tehnica "fresco", sub conducerea pictorului bisericesc Gheorghe Durău. Astfel pregătită, restaurată şi readusă la frumuseţea cea dintâi, biserica a fost resfinţită ieri de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La final, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian a acordat distincţia bisericească de sachelar pr. paroh Petcu Georgică, precum şi o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze lăcaşul de cult. Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie au primit pachete cu fructe şi dulciuri, dar şi daruri de suflet - cărţi de rugăciuni şi iconiţe, iar credincioşii participanţi au fost aşteptaţi şi la tradiţionala agapă creştinească pregătită de membrii Consiliului şi Comitetului parohial. Cu ocazia acestui eveniment, Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" a fost aşezată şi sub ocrotirea Sfinţilor Români, pe care Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte în fiecare an în a doua Duminică după Rusalii.