Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoare în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș
Pentru credincioșii Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș, Duminica Floriilor a fost specială. Pe de‑o parte, au trăit momente de înălțare duhovnicească, deoarece pentru biserica lor a fost ziua hramului, iar pe de altă parte, au fost vizitați de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat oficialități locale, numeroși credincioși din parohia Cartierului Nord, dar și din întregul municipiu, veniți să participe la sărbătoarea hramului. Foarte mulți dintre ei s‑au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop a binecuvântat și o troiță ce a fost ridicată în fața sfântului lăcaș.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian le‑a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care le‑a vorbit despre smerenie. „Domnul nu a intrat în cetatea Ierusalimului pe un cal alb după ce a săvârșit o mare minune din activitatea Sa publică, învierea prietenului său Lazăr, mort de patru zile, ci a intrat pe mânzul asinei, ca să respecte o profeție vechi‑testamentară, pe de o parte, iar pe de altă parte, ca să ne arate tuturor că intrarea în Ierusalimul cel de Sus se poate face numai dacă ne smerim. Iisus Hristos S‑a smerit pe Sine, S‑a apropiat de drumul crucii intrând în cetatea Ierusalimului și bineînțeles rabdă pentru noi și pentru a noastră mântuire toate chinurile, răstignirea și moartea, ca să ne învieze pe noi, pe toți, și să ne răscumpere din robia păcatului și a morții”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.
Toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au primit iconițe cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim și ramuri de salcie, pentru a duce și în casele lor binecuvântarea acestei mari sărbători a Floriilor.