De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea
În cea de a treia duminică după sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă aduce cinstire femeilor creștine. De asemenea, în Biserica Ortodoxă Română, în duminica cea mai apropiată de data de 15 mai este sărbătorită Ziua Familiei.
Credincioșii din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” și „Duminica Sfinților Români” din Oradea au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.
Ierarhul a rostit o predică despre aprecierea și cinstea de care se bucură femeia în universul creștin, subliniind caracterul special al Duminicii Mironosițelor, prilej prin care, într-o manieră specială și sărbătorească, întreaga Biserică contemplă frumusețea vocației femeii creștine: „Sărbătoarea Duminicii Femeilor Mironosițe este adevărata sărbătoare a femeilor creștine. Este ziua duhovnicească a femeii și nu este așezată de vreo putere din lumea de aici, ci dăruită de Duhul Sfânt Bisericii. Pentru că prin femeile purtătoare de miruri Biserica le cinstește pe toate femeile sfinte, pe toate femeile credincioase, pe toate mamele, pe toate soțiile, pe toate fiicele și pe toate surorile evlavioase, iubitoare de Dumnezeu și însetate după cuvântul Domnului”.
De asemenea, Preasfânta Fecioară Maria a fost evidenţiată ca fiind prototipul femeii creștine: „Biserica le cinstește pe femeile purtătoare de miruri și, prin ele, pe toate femeile credincioase, pentru că, urmând pildei sfinte a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, călcând pe urmele Maicii Domnului, toate femeile credincioase și evlavioase și toate sfintele femei au îmbrăcat rânduială de mironosiță”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a mai arătat că în perioada comunismului ateu multe femei credincioase „și-au asumat toate riscurile necesare pentru a-și crește și educa pruncii în credință”, acestea fiind numite „mironosiţele din vremurile noastre”. La final, preotul paroh Vasile Bota a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală.