Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoare la Alba Iulia cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit marţi, 24 ianuarie, slujba de Te Deum pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, la împlinirea a 164 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, pe esplanada Sălii Unirii, în prezența a sute de credincioși şi a numeroase oficialități centrale și locale, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de Te Deum şi a adresat celor prezenţi un cuvânt referitor la modelul oferit de înaintaşi, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
„Astăzi, la sărbătoarea Unirii Principatelor Române, aducem prinosul nostru de pioasă recunoștință tuturor înaintașilor noștri iluștri din acel timp. Prin lupta și jertfa lor, s-a înfăptuit acest act memorabil, înscris în cartea de aur a istoriei noastre. Cel mai frumos omagiu ce li se poate oferi este de a urma pilda lor luminoasă de patriotism, muncă cinstită și dăruire de sine. În felul acesta, vom servi Patria străbună, înnobilând, prin conduita noastră, societatea în care trăim”, a spus ierarhul.
După mesajele oficialităţilor, Ioana Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a vorbit despre semnificația istorică a Unirii Principatelor Române. În cadrul evenimentului a avut loc şi un spectacol de reconstituire istorică, iar fanfara Centrului de cultură „Augustin Bena”-Alba, alături de dansatorii județului Alba (coregraf: Nicolae Moldovan) și un grup de tineri maramureșeni au interpretat Hora Unirii.
Duminică, 22 ianuarie, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Sângeorgiu de Mureș II, Protopopiatul Târgu Mureș, iar la final pr. paroh Eugen Bărăian a fost hirotesit iconom-stavrofor.