Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Sărbătoare la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Alba Iulia a organizat ieri o serie de acţiuni prin care a aniversat împlinirea a 11 ani de la înfiinţare. Printre invitaţii prezenţi s-au aflat şi foşti beneficiari ai centrului, care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, s-au reintegrat social, iar unii dintre ei şi-au format o familie.
Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată la Capela Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia. A urmat, apoi, o slujbă de binecuvântare a aşezământului. Un alt eveniment deosebit a fost oficierea Sfintei Taine a Botezului, la Schitul „Sfântul Lazăr“ din Alba Iulia, pentru unul dintre copiii care este ocrotit, în prezent, în cadrul aşezământului social.
Un moment important a fost şi întâlnirea motivaţională dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent în acest centru şi cei care au beneficiat de-a lungul timpului de serviciile oferite de aşezământ. Întâlnirea a avut loc la ora 15:30 sub genericul „Aripi pentru viaţă“, iar în cadrul acesteia beneficiarii aşezământului au aflat poveştile de viaţă ale celor care au părăsit sistemul şi şi-au creat o nouă viaţă.
„Tinerii care au părăsit aşezământul nostru au rămas aproape de noi şi, cum spun ei, copiii din aşezământ sunt familia lor. Încercăm să îi sprijinim să se integreze social şi profesional, ne bucurăm când îşi întemeiază o familie, suntem mândri de ei şi de fiecare dată încercăm să îi dăm ca exemple copiilor care sunt în prezent ocrotiţi în sistemul de protecţie. Vrem astfel să îi motivăm şi să le dăm aripi pentru viaţă şi celor care urmează în viitor să părăsească aşezământul“ a spus părintele Marcel Duda, coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare“.
„Casa de tip familial sau aşezământul social nu este o instituţie rece în care copiii primesc mecanic hrană, îngrijire şi educaţie. Noi încercăm să întindem mâna protectoare a Bisericii asupra acestor copii, să îi educăm, să îi pregătim pentru viaţă, să îi învăţăm ce înseamnă dragostea şi familia, dar mai ales să îi modelăm ca buni creştini. Chiar dacă părăsesc aşezământul social, ei nu sunt singuri deoarece preotul are în continuare obligaţia morală de a-i sprijini“, a spus, la rândul său, părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.
Zeci de copii ocrotiţi
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2003, iar în cei 11 ani de funcţionare a oferit ocrotire pentru zeci de copii, iar 22 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Alba Iulia funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, oferind găzduire, servicii educative şi de consiliere pentru 14 copii şi tineri cu vârste între 7 şi 20 de ani. Centrul a fost înfiinţat în anul 2003 în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Consiliul Local Alba Iulia - Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Serviciul de Ajutor Maltez din Koblentz Germania.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei administrează, în prezent, cea mai mare reţea de case de tip familial din cuprinsul Patriarhiei Române, respectiv 18 astfel de centre în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 de copii, conform unui comunicat al Biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.