Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoare la Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi din Bucureşti
Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi, situată în zona Pieţei Universităţii din centrul Capitalei, şi-a sărbătorit hramul în a treia duminică după Paşti, închinată Sfintelor Femei Mironosiţe. La sărbătoarea parohiei a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în apropierea sfântului lăcaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul de slujitori care au înălţat rugăciune de laudă şi de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra comunităţii parohiale bucureştene au făcut parte părintele paroh Vasile Ioana, părintele Gheorghe Zaharia de la Parohia „Sfântul Anton”-Curtea Veche, aflată în vecinătate, părintele coslujitor Nicolae Dima, precum şi alţi clerici, a transmis TRINITAS TV.
La momentul îndătinat, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat virtuţile pentru care femeile mironosiţe sunt cinstite în Biserica Ortodoxă ca vestitoare ale Învierii Domnului şi modele pentru toate femeile creştine. „Îngerul care a vestit mironosiţelor Învierea lui Iisus le-a trimis la ucenicii din Ierusalim să le vestească acestora că Iisus a înviat cu adevărat şi că Se va arăta lor în Galileea. Li S-a arătat în aceeaşi zi, în dimineaţa căreia S-a arătat şi femeilor mironosiţe şi Mariei Magdalena, spunându-le: «Bucuraţi-vă!» Doar Hristos, ca Dumnezeu, poate oferi bucuria şi pacea, pentru că ele sunt daruri ale Duhului Sfânt. Cinstindu-le în mod deosebit pe femeile mironosiţe în această zi, cinstim curajul, evlavia şi credincioşia femeilor creştine dintotdeauna. Calendarul este plin de sfinte, începând cu sfintele muceniţe care au murit îndată după întemeierea Bisericii şi începerea persecuţiilor anticreştine. Ele au strălucit ca soţii şi credincioase şi mame evlavioase, care au transmis copiilor credinţa creştină şi dragostea faţă de Hristos şi de Biserica Lui”, a spus Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, icoana Maicii Domnului „Paramythia”, care este o copie a cunoscutei icoane făcătoare de minuni aflate în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos şi care a fost dăruită de aşezământul monahal athonit bisericii bucureştene, a fost purtată în procesiune pe străzile din jurul bisericii.
Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi a primit al doilea hram, „Duminica Femeilor Mironosiţe”, în anul 2012, cu ocazia resfinţirii sfântului lăcaş, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.