Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la catedrala din Buzău
Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ şi pentru Catedrala arhiepiscopală din Buzău.
Sfânta Liturghie de ziua hramului a fost săvârşită la catedrala din municipiu de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Sfinţii Trei Ierarhi sunt patronii spirituali ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău, iar anul acesta elevii şi profesorii acestei instituţii de învăţământ şi-au sărbătorit hramul în comuniune cu slujitorii şi credincioşii Catedralei arhiepiscopale din Buzău, care are al doilea hram sărbătoarea de pe 30 ianuarie.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită joi la catedrală de IPS Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte preoţi cadre didactice la seminarul din Buzău, precum şi foşti profesori ai acestei instituţii de învăţământ teologic. Au participat elevii seminarişti din Buzău, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai altor instituţii publice, precum şi numeroşi credincioşi, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
„Sfântul Vasile cel Mare a unit cuvântul cu fapta de milostenie şi a rămas în conştiinţa Bisericii ca părinte al filantropiei creştine. Sfântul Grigorie Teologul s-a distins prin faptul că a gândit atât de profund taina Sfintei Treimi. Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut drept cel mai mare predicator al Bisericii creştine, care a suferit cel mai mult din partea răutăţii semenilor. A fost exilat undeva spre ţinutul Armenia, însă pe drum şi-a dat obştescul sfârşit, rostind cuvintele: «Slavă lui Dumnezeu pentru toate!»“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian în cuvântul de învăţătură.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Petru-Gabriel Roşu pe seama Parohiei „Sfântul Apostol Andrei“ din Buzău. A fost săvârşit şi un parastas pentru ctitorii catedralei şi pentru profesorii şi elevii şcolii teologice de la Buzău trecuţi la cele veşnice. Sărbătoarea a fost marcată şi printr-un concert de cântece religioase susţinut de corul seminariştilor „Credo in Deo“. Înaltpreasfinţitul Ciprian a dăruit foştilor şi actualilor profesori de la seminarul buzoian câte o geantă preoţească, un epitrahil, noua ediţie a Molitfelnicului şi o cruce de binecuvântare.