În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoare la Catedrala din Mediaș, judeţul Sibiu
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 7 februarie, în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Mediaș, județul Sibiu.
Credincioșii din comunitatea medieșeană au participat la Sfânta Liturghie respectând măsurile de siguranță impuse de autorități în această perioadă și au primit binecuvântare arhierească după o perioadă dificilă de carantină și încercări provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfinții Arhangheli” a Catedralei din Mediaș, dirijată de Ovidiu Moldovan.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit credincioșilor pilda talanților din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie: „Darul pe care l-au primit cei trei, diferențiat, n-a fost oferit ca să devină o proprietate a celui care l-a primit și ca să facă ce vrea cu el, deși Stăpânul nu le-a spus nimic, ci respectând libertatea fiecăruia, a dat unuia cinci talanți, altuia doi talanți și altuia unul. (...) I-a spus primului: «Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău!» (Matei 25, 1). Nu se spune în pildă că Stăpânul i-a luat talanții înapoi, ci la sfârșit se spune că a poruncit să se ia talantul slugii nevrednice și să i se dea celui care are zece. Deci, a înmulțit cei cinci, a ajuns la zece talanți și i s-a dat în plus și nerodirea celuilalt, pentru că el a muncit și pentru celălalt. Noi lucrăm și împlinim voia lui Dumnezeu prin darurile pe care El le-a investit în noi și sunt multe daruri, dar darurile acestea sunt date spre lucrare, nu sunt o proprietate a noastră”.
După Sfânta Liturghie, ierarhul l-a instalat în funcția de preot paroh al Parohiei Mediaș Catedrală-3 pe preotul Nicolae Fetean, care va continua misiunea pastorală a preotului Achim Sărășan, ieșit la pensie. Ierarhul i-a mulțumit fostului paroh pentru slujirea sa îndelungată la Sfântul Altar și l-a îndemnat pe noul paroh să se îngrijească necontenit de mântuirea sufletelor credincioșilor din comunitatea încredințată spre păstorire. Soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru încetarea pandemiei și pentru ocrotirea sănătății tuturor oamenilor.