În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 1 octombrie, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc cu prilejul hramului „Acoperământul Maicii Domnului”.
Împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu, în sobor s-au aflat Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. La această Liturghie arhierească au fost prezenți numeroşi credincioși, îmbrăcați în port popular în această zi de sărbătoare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc. La chinonic, Grupul vocal „Flori Toplitene” din Toplița, județul Harghita, condus de prof. Livia Harpa, a interpretat câteva pricesne.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Episcop Gherontie Hunedoreanul a vorbit despre minunea înfătuită în anul 911 după Hristos prin apariția Acoperământului Maicii Domnului, în biserica din Vlaherne din Constantinopol.
Pornind de la cuvintele Evangheliei, citită în Duminica a 19-a după Rusalii, „Predica de pe munte - Iubirea vrăjmașilor”, și anume „Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru milostiv este”, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a accentuat cele două principii creștine, milostenia și iubirea vrăjmașului.
„Mântuitorul le explică ucenicilor și ne explică și nouă, apropiind această virtute de noi, cu condiția pe care ne-o pune la început: «Ce vreți voi să vă facă alții, să faceți și voi la fel». Oare nu este un efort atât de mare cel pe care L-a făcut Mântuitorul Iisus Hristos de pe Cruce, când în loc să-i pedepsească sau să-i blesteme pe cei ce l-au răstignit, cum am face noi, S-a rugat pentru ei și a zis «Tată nu le socoti lor păcatul acesta»”. (…) Pentru ca să putem fi binefăcători în mod continuu trebuie să avem o stare sufletească, o înclinare, o pace lăuntrică, o stăpânire în tot ceea ce ține de revolta noastră, de încercarea egoistă de a face dreptate”, a arătat ierarhul.
La final, Preasfințitul Episcop Andrei a adresat cuvinte de mulțumire ierarhilor, autorităților, clerului și credincioşilor prezenţi la sărbătoare.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a acordat membrilor Permanenței Centrului eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei mai multe distincții.