Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca
În Duminica a 27-a după Rusalii, 5 decembrie, Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a primit binecuvântare arhierească. La Biserica din Deal, cum mai este numit primul lăcaş ortodox din Cluj-Napoca, a fost întronizat Episcopul Nicolae Ivan ca prim întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului, în 6 decembrie 1921.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime”. Pornind de la minunea tămăduirii femeii gârbove, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a spus că „Hristos, Doctorul cel Mare, transmite doctorilor cei mici puterea de a dezlega”. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși ca în perioada postului să facă fapte bune și să își curățească sufletele prin spovedanie și împărtășanie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de tenorul Florin Pop.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, ierarhul l-a hirotesit iconom pe preotul Florin-Cătălin Ghiț, redactor-șef la Editura Renașterea și slujitor al Bisericii din Deal. Academicianul Răzvan Emil Theodorescu, membru titular al Academiei Române, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar arhitectul Oana Astaluș-Munteanu a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.
La finalul slujbei, preotul paroh Cristian Baciu, consilier administrativ eparhial, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în organizarea manifestărilor dedicate Episcopului Nicolae Ivan și Centenarului Eparhiei Clujului. De asemenea, a prezentat tronul arhieresc în care a fost înscăunat Episcopul Nicolae Ivan și un tetrapod din anul 1798, refăcut recent în cadrul atelierului de restaurare al Muzeului Mitropoliei Clujului.
În continuare, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, a vorbit despre însemnătatea istorică a reînființării Eparhiei Clujului.
Biserica „Sfânta Treime” este monument istoric și a fost construită între anii 1795 și 1796, fiind timp de 136 de ani (1796-1932) singura biserică ortodoxă din Cluj.