În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Sărbătoare la Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a primit marți, 10 decembrie, titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, cea mai veche instituție de profil din România.
Ceremonia de decernare a titlului a avut loc în cadrul evenimentului academic „Sărbătoarea Institutului de Istorie «George Barițiu» - Reflecții Academice 2024”, care s-a desfășurat în sala de conferințe a hotelului Radisson Blu din Cluj-Napoca.
Alături de Părintele Mitropolit Andrei, titlul de membru de onoare a fost acordat și profesorului Hadrian Virgil Arion, inspector școlar pentru istorie și disciplinele socio-umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Titlurile onorifice, diploma și trofeul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române au fost înmânate celor doi noi membri de onoare de către prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, care este și membru de onoare al Academiei Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare și a mulțumit Institutului de Istorie pentru distincția acordată. De asemenea, un cuvânt de mulțumire a fost adresat de către inspectorul școlar Hadrian Virgil Arion.
În deschiderea ceremoniei, au vorbit academicianul Doru Pamfil, președintele Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, consulul onorific al Republicii Moldova, Nina Moldovan, directorul Ghepard Communication, Adelina Mihnea, și prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, în calitatea de moderator și organizator al evenimentului.
În partea a doua a manifestării „Sărbătoarea Institutului de Istorie «George Barițiu» - Reflecții Academice 2024”, au fost prezentate 12 volume de lucrări științifice publicate în cursul anului 2024 de către cercetători, colaboratori și membri de onoare ai institutului. Alocuțiuni au rostit o parte din autorii și colaboratorii celor 12 noi apariții editoriale.
În încheierea evenimentului, Grupul vocal „Theodoros” de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a susținut un microconcert de colinde.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ghepard Communication, Margareta Tighinean, Asociația Femeilor de Afaceri din Cluj-Napoca, Banca Transilvania și Fundația Transilvania Leaders.