La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Liceul Ortodox îşi serbează ocrotitorul spiritual. Elevii, dascălii şi toţi ostenitorii îşi înalţă trăirea duhovnicească, culturală, artistică, spre Sfântul Ierarh Nicolae.
Prăznuirea Sfântului Nicolae a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, în seara zilei de joi, 5 decembrie, în capela Liceului, continuând cu slujba Privegherii. Slujba Vecerniei a fost un preambul al bucuriei şi comuniunii Sfintei Liturghii săvârşită în ziua de 6 decembrie, începând cu orele 10:00. Soborul de preoţi a fost format din cadre didactice ale liceului, având în frunte cu directorul spiritual, arhim. Antonie Pinţa şi directorul pr. Ionuţ Marcel Pop. Rugăciunea preoţilor s-a împletit cu rugăciunea elevilor şi a dascălilor prezenţi la Sfânta Liturghie.
Bucuria a fost prilejuită şi de faptul că la acest moment de sărbătoare au luat parte şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, prof. Gheorghe Bancea, inspectoarea de religie, prof. Claudia Boha, credincioşi apropiaţi liceului şi capelei acestuia. În cuvântul de învăţătură, pr. prof. Claudiu Boia a subliniat valoarea darului şi mai ales responsabilitatea pentru darul primit: viaţa, natura şi semenul de lângă noi, iar pr. director Pop Ionuţ Marcel a mulţumit tuturor pentru prezenţa la acest moment de sărbătoare.
Serbarea şcolii
Sărbătoarea a continuat în prezenţa dascălilor, elevilor şi a părinţilor acestora. Elevii mai mici ai liceului din clasele pregătitoare, I, II şi III, însoţiţi de părinţi şi pregătiţi de învăţătoarele Bulgărean Maria, Silaghi Mihaela, Ghile Ileana şi Maxim Olivia, i-au purtat pe cei prezenţi în lumea inocenţei. De la poezie la colindă, de la dans la piesă de teatru, cei mici au oferit un moment artistic apreciat apoi cu aplauze. Spectacolul a continuat cu un program cultural-artistic oferit de elevii claselor IX-XII, care a debutat cu o suită de cântece populare interpretate de Sabou Mihai (clasa a XII-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a), Drîmbe Bogdan (clasa a XI-a), acompaniaţi de Pop Paul (clasa a XI-a) şi Albert Marian (clasa a IX-a). S-a trecut apoi în registrul sportului, unde Chirilă Alin (clasa a XII-a), a prezentat o serie de jonglerii cu mingea. Trupa de teatru „Seminaria“ a liceului, pregătită de prof. Ştefania Nechita, a prezentat piesa „Pictorul şi califul“. Actorii Tegalş Daniel (clasa a XII-a), Chiş Ionuţ Remus (clasa a XI-a), Drîmbe Bogdan (clasa a XI-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a) au fost apreciaţi ca fiind adevăraţi profesionişti.
A urmat un moment înălţător realizat de elevii Mureşan Andreea, Mureşan Adina, Pop Paul (clasa a XI-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a), care prin interpretarea extraordinară a unor colinde şi cântece de Crăciun au încântat auditoriul. Spectacolul a avut şi un moment de divertisment oferit de elevul Eusebiu Rus (clasa a XII-a). Respectul şi mulţumirea nutrite pentru cadrele didactice ale liceului au fost arătate prin oferirea unor dedicaţii muzicale din partea elevelor Alexandra Vlad (clasa a XI-a), Mureşan Andreea şi Mureşan Adina. Ziua de prăznuire a ocrotitorului liceului s-a încheiat într-o ambianţă muzicală, cu implicarea elevilor din clasa a XII-a şi a prof. Ştefania Nechita.
Concerte de colinde
Activităţile desfăşurate cu ocazia serbării ocrotitorului liceului au continuat şi sâmbătă, 7 decembrie, când au avut loc diferite activităţi sportive: meciuri de fotbal între echipele claselor de liceu, meciuri de volei, tenis de masă, totul culminând cu un meci de volei între profesori şi elevi. Seara, la capela liceului s-a săvârşit taina Sfântului Maslu. Duminică, 8 decembrie, Corul bărbătesc „Predania“ al Liceului, condus de pr. prof. Claudiu Boia, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Zalău. În prezenţa ierarhului, la sfârşitul Sfintei Liturghii, Corul mixt „Pax vobis“ al Liceului Ortodox a oferit şi un concert de colinde.
Activităţile desfăşurate cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Zalău s-au încheiat în seara zilei de 8 decembrie printr-un nou concert de colinde susţinut la Jibou, în Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfântul Prooroc Daniel“.