Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoare la Luncanii de Sus
Mâine, 21 mai, Mănăstirea Luncanii de Sus din comuna Tomeşti, judeţul Timiş, îşi va sărbători hramul paraclisului, pe ocrotitorii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
La acest eveniment duhovnicesc va participa Preasfinţitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, părintele arhimandrit Simeon Stana, Exarhul mănăstirilor din arhiepiscopie, părintele protopop Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, preoţi şi diaconi slujitori, precum şi credincioşi. Programul slujbelor va începe de vineri seara cu Privegherea, de la ora 19:00, iar la ora 0:00 se va oficia Paraclisul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Duminică dimineaţa, de la ora 7:00, se va săvârşi slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu. De la 9:30, va începe Sfânta Liturghie, oficiată de PS Paisie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Sfinţii Împăraţi sunt ocrotitorii paraclisului mănăstirii, aşadar există o legătură strânsă cu aflarea Sfintei Cruci şi crucea găsită în mijlocul unui copac tăiat în apropierea mănăstirii. Această minune atrage mulţi credincioşi din zonă şi pelerini de pretutindeni, care vin în acest loc binecuvântat pentru a se închina, a cere ajutor şi a mulţumi Domnului Hristos. Biserica mănăstirii este foarte frumoasă şi are câteva caracteristici care merită să fie amintite; este cea mai înaltă mănăstire din Arhiepiscopia Timişoarei, este construită din lemn şi are un balcon interior circular, sculptat în lemn. Planurile mănăstirii au fost realizate după sfaturile şi schiţele maicii stareţe, stavrofora Filofteia Nistor. Accesul rutier se realizează pe DN 68 A Lugoj - Făget - Deva, din Coşava, ramificaţie spre dreapta DL 684 Româneşti - Tomeşti - Luncanii de Sus. Mănăstirea este aşezată în apropierea staţiunii Valea lui Liman. Cei care călătoresc cu trenul pot ajunge la mănăstire folosind gara Margina; de aici se porneşte spre localităţile Coşava, Româneşti şi staţiunea Valea lui Liman, unde se poate observa indicatorul ce arată distanţa de 6 kilometri până la sfânta mănăstire.