De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Sărbătoare la mănăstirea de la Piatra Fântânele
La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1.200 de metri, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit cu ocazia hramului, în prezenţa a mii de credincioși și a reprezentanţilor autorităţilor locale, județene și centrale.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica Milelor”, pornind de la întrebarea regelui Solomon: „Cine-i aceasta, care ca zarea străluceşte şi ca luna-i de frumoasă, ca soarele-i de luminoasă şi ca oastea de război temută?” (Cânt. 6, 10). Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Eugenia Marinescu și surorile Maria și Andreea Pavelean au cântat pricesne închinate Maicii Domnului.
În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru elevii care luni, 11 septembrie, vor începe școala, iar la finalul Liturghiei le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
Pentru implicarea în viața Bisericii și a mănăstirii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei i-a oferit preotului Sorin Ilie Cormoș (Parohia Poiana Stampei I) Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar primarului comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.
Părintele Mitropolit Andrei s-a aflat la Mănăstirea Piatra Fântânele încă din ajunul sărbătorii, când a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie. La finalul slujbei, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, a rostit un cuvânt de învățătură.
La Mănăstirea Piatra Fântânele viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.