La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sărbătoare la Mănăstirea Oașa
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, 27 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Oașa, judeţul Alba, cu prilejul hramului aşezământului monahal. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Altarul de vară al așezământului, informează Biroul de presă al eparhiei. În cadrul slujbei, ierodiaconul Avraam a fost hirotonit întru ieromonah.
Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Lumea în care trăim are o durată limitată. Viața noastră pe pământ este scurtă. Trupurile noastre îmbătrânesc. Sănătatea noastră se deteriorează. Cu timpul, acest corp fizic moare, încât cine neglijează sufletul din el este un nimic, iar existența sa este egală cu zero. (...) Noi toți suntem copii ai Tatălui ceresc, răscumpărați cu mare preț. Dacă trăim bazându-ne pe legile lui Dumnezeu, atunci viața noastră pe pământ va deveni mai importantă. Ea se va prelungi, se va umple de farmec ceresc, iar când se va încheia, vom primi un mare dar: viața veșnică”.
Obștea monahală de la Oaşa se află sub oblăduirea protosinghelului Silvan Cablea. Mănăstirea Oașa a fost înființată în anul 1990, funcționând ca așezământ monastic de maici până în anul 1999, urmând ca din anul 2000, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să fie transformată în vatră monahală de călugări. Mănăstirea Oașa, având ca hram principal sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, în a cărui zi de pomenire este sărbătorit cel de-al doilea hram. Pelerinii care poposesc la Mănăstirea Oașa se pot închina şi unei copii după icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, odor primit de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. La Mănăstirea Oașa au loc numeroase tabere studențești la care participă tineri din întreaga țară și din străinătate. De asemenea, în cadrul mănăstirii mai există un atelier de pictură a icoanelor, un atelier de sculptură etc.