În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Sărbătoare la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare
Numeroși credincioși din județul Bistrița-Năsăud au participat de praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos la hramul mănăstirii de la Ilva Mare.
În mijlocul obștii monahale a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a săvârşit Sfânta Liturghie la un Altar amenajat în pridvorul așezământului monahal.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Încurajare”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar Teodora Simionca, interpretă de muzică populară, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului de obște.
Duhovnicul obștii, protosinghelul Daniil Ureche, a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a credincioşilor veniți în număr mare la hramul mănăstirii.
Cu acest prilej, ierarhul a sfințit o troiță, monument al eroilor, din incinta muzeului de mineralogie al așezământului monahal.
Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de kilometri de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. În 1992 au fost începute lucrările de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, la 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei. În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.