De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara, judeţul Sibiu
La hramul Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara, judeţul Sibiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Obştea monahală şi pelerinii mănăstirii au avut posibilitatea să se roage în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a liturghisit la Altarul de vară al aşezământului monahal. Corul maicilor din obştea mănăstirii a dat răspunsurile liturgice şi a înfrumuseţat slujba religioasă prin cântările pregătite pentru această zi de sărbătoare.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre cei doi mari Apostoli sărbătoriţi la 29 iunie. Viaţa, virtuţile şi misiunea lor de propovăduire a Evangheliei lui Hristos în lume sunt pilduitoare pentru toţi creştinii, a subliniat ierarhul.
„Vedem în icoana celor doi Sfinţi Apostoli cum sunt reprezentaţi îmbrăţişându-se. Este o icoană mai nouă, dar ea exprimă, de fapt, o lucrare rânduită de Dumnezeu a fi împlinită de doi Apostoli care nu s-au întâlnit şi nu au lucrat împreună decât urmărind acelaşi scop, de aceea le-a rânduit Dumnezeu celor doi un sfârşit comun. Amândoi au murit în aceeaşi zi, în 29 iunie, la Roma. (…) Ne impresionează la cei doi misiunea lor comună, o misiune pe care noi toţi trebuie să o împlinim. Fiecare avem de împlinit un apostolat şi viaţa noastră nu este întâmplătoare, ci totul este scris în cartea vieţii noastre, şi toate sunt cuprinse în planul cel veşnic al lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.
„Când ne împlinim misiunea avută, ne întâlnim cu toţii cu Hristos pe calea veşniciei. De aceea, imaginea celor doi Apostoli este imaginea biruinţei obţinute de ei de la Hristos şi, în acelaşi timp, unirea în jertfă, în dăruire, în preţuirea deosebită şi în iubirea nemărginită faţă de Hristos, Mântuitorul lumii”, a mai menţionat Înaltpreasfinţia Sa.
La final, părintele Dimitrie Papacioc i-a mulţumit ierarhului în numele obştii monahale.