La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare la o mănăstire istorică din Buzău în plin proces de reorganizare
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat un număr impresionant de credincioși la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău, care au participat încă din ajun, sâmbătă, 14 august 2021, la slujbele prilejuite de hramul tradițional al acestui așezământ monahal.
În Altarul de vară din incinta mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori, a săvârșit mai întâi Vecernia unită cu Litia. În continuare, a fost oficiată rânduiala Utreniei, în cadrul căreia s-au cântat cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului, apoi a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul bisericii mari a așezământului călugăresc.
La sfârșitul slujbelor religioase, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația Prohodului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu: „După cum, în Vinerea Mare, cântăm Prohodul Domnului, înconjurăm sfântul lăcaș și trecem pe sub Sfântul Epitaf, pentru a reveni apoi în Biserica slavei lui Hristos, tot astfel, în cadrul slujbei de Priveghere săvârșite în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului - Paștile cele de vară ale creștinilor ortodocși de pretutindeni -, îi cântăm Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe aceleași melodii, cunoscute de toți credincioșii, acest minunat imn de tânguire la sfânta sa îngropare”. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.