Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Sărbătoare la Pipirig
Sâmbătă 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, locuitorii comunei Pipirig din judeţul Neamţ au sărbătorit 200 de ani de la sfinţirea bisericii monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae”, prima biserică construită în această zonă în anul 1807.
Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci şi sute de credincioşi din satele ce aparţin de comuna Pipirig, precum şi din localităţile învecinate, s-au strâns în curtea bisericii al cărei preot paroh este părintele Mihai Bistriceanu, numărul participanţilor la eveniment trecând, în final, de două mii.
Emoţionanta sărbătoare din depresiunea Pipirigului a debutat cu oficierea, de la ora 8.30, a Sfintei Liturghii arhiereşti de către un sobor format din 20 de preoţi şi diaconi, având în frunte pe Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.
Prezent la activităţile cuprinse în partea a doua a programului liturgic al sărbătorii, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit, împreună cu Prea Sfinţitul Gherasim, Episcop al Episcopiei Râmnicului, Prea Sfinţitul Calinic, Episcop al Episcopiei Argeşului şi Muscelului, şi Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, slujbele de pomenire a patriarhilor Nicodim Munteanu, fiu al satului Pipirig, şi Teoctist Arăpaşu, trecut de curând la cele veşnice. Întrucât biserica se află chiar în mijlocul cimitirului, enoriaşii au avut bucuria organizării, chiar printre morminte, de parastase pentru cei ce îşi dorm somnul de veci în apropierea bisericii vechi de două secole.
Tot în prezenţa IPS Mitropolit Daniel, a fost lansat, cu acest prilej, volumul „Viaţa şi activitatea patriarhului Nicodim Munteanu”, scris de preotul paroh Mihai Bistriceanu, carte ce se doreşte a fi un omagiu adus patriarhului Nicodim, fiu al satului, la sărbătorirea a 200 de ani de la sfinţirea primei biserici din Pipirig, biserică unde a slujit şi el, atât ca diacon, cât şi ca stareţ al Mănăstirii Neamţ. De altfel, la biserica din Pipirig au slujit mulţi urmaşi ai familiei patriarhului Nicodim, printre care părintele Vasile Munteanu, preotul care a adus o serie de îmbunătăţiri bisericii, şi fiul acestuia, părintele Paul Munteanu, hirotonit preot o dată cu sfinţirea „Catedralei munţilor” din centrul localităţii Pipirig, ctitorie a patriarhului Nicodim.
În finalul manifestărilor religioase şi culturale organizate cu prilejul sărbătoririi a două secole de existenţă a parohiei Pipirig, IPS Mitropolit Daniel, împreună cu arhiereii invitaţi la acest eveniment, a sfinţit Muzeul colecţiilor de obiecte bisericeşti, ctitorie a preotului paroh Bistriceanu, în care sunt expuse icoane din secolele XVIII-XIX, un sfânt chivot de la 1841, diferite sfinte vase de cult, veşminte preoţeşti, pomelnice vechi din lemn, unele chiar de la 1807, cristelniţa în care au fost botezaţi viitorul patriarh Nicodim Munteanu şi viitorul mare povestitor Ion Creangă, precum şi multe alte cărţi şi înscrisuri strânse şi conservate cu multă grijă de către preotul fondator al muzeului.
Programul liturgic al zilei s-a încheiat cu rostirea unor cuvinte de învăţătură de către toţi cei patru arhierei în care au evocat personalitatea patriarhului Nicodim Munteanu, rolul bisericilor săteşti în întărirea credinţei ortodoxe, însemnătatea cultului icoanelor şi necesitatea păstrării frumoaselor tradiţii bisericeşti în satele moldave.
Bucuria celor prezenţi la sărbătoare a fost sporită de binecuvântarea, în final, a credincioşilor de către IPS Mitropolit Daniel şi ceilalţi arhierei, fotografierea acestora împreună cu enoriaşii din Pipirig, copii şi vârstnici, precum şi de participarea în comun la agapa frăţească.