La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Sărbătoare la Ştei, în Episcopia Oradiei
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Treime” din orașul Ștei, duminică, 19 noiembrie.
Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2023 privind însemnătatea „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești” în Patriarhia Română.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Vasile Crișan a fost hirotonit diacon pe seama Capelei „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei”, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.
Pr. Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, și pr. Gheorghe Tal, ctitorul bisericii parohiale, și-au manifestat bucuria de a-l avea pe Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie în mijlocul comunității șteiene. Cu această ocazie, primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, membru de onoare în Adunarea eparhială a Episopiei Oradiei, a fost invitat să înmâneze ierarhului titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei, ca semn de recunoștință pentru purtarea sa de grijă față de clerul și credincioșii din localitate.
Ierarhul a mulțumit pentru apreciere și bucuria de a fi numit cetățean de onoare al unui important oraș al județului Bihor, acestea constituind semne ale respectului și prețuirii pe care comunitatea le simte față de Biserică și slujitorii ei.
„Primesc această onoare pentru biserica pe care o slujesc și o înțeleg ca pe un semn onorant adus de orașul Ștei Bisericii Ortodoxe Române, pentru tot ceea ce Biserica bimilenară, strămoșească, încarnată de noi toți cei de față, a făcut pentru poporul nostru, pentru țara în care Dumnezeu a rânduit să ne naștem, să creștem și să lucrăm pentru mântuirea noastră, pentru cultura poporului nostru, parte integrantă a marii culturi a umanității”, a menţionat Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie.