Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare pe malurile Dunării, la Orşova
Mănăstirea "Sfânta Ana" din Episcopia Severinului şi Strehaiei şi-a serbat ocrotitoarea. Sfânta Liturghie a fost oficiată luni, 25 iulie, de un sobor de arhierei, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei.
A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, pe Defileul Dunării, la Orşova, sute de credincioşi mehedinţeni să participe la prăznuirea Sfintei Ana, ocrotitoarea cunoscutului aşezământ monahal, ctitorit în perioada interbelică. Anul acesta, sărbătoarea a început de duminică seara prin slujba de Priveghere. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de cinci arhierei, la altarul de vară al sfintei mănăstiri. Au participat IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria, şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Exemplu de vieţuire peste veacuri La final, credincioşii prezenţi au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Mitropolitul Olteniei, care a evocat personalitatea, credinţa şi dăruirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Tot în acest sens, IPS Părinte a arătat că lumina faptelor sfintei a străbătut veacurile, purtând până în zilele noastre binecuvântarea Părintelui Ceresc. Exemplul ei de vieţuire, faptele bune săvârşite în timpul vieţii, toate puse sub semnul credinţei în Mântuitorul Hristos, constituie repere importante pentru existenţa oricărui creştin adevărat. De asemenea, PS Nicodim a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru participarea la eveniment, precum şi maicii Iustina Popovici, stareţa cinstitului aşezământ, şi tuturor ostenitoarelor din lavra de pe malurile Dunării. La final, cei cinci arhierei au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii sfintei mănăstiri. Mănăstirea "Sfânta Ana" a fost ctitorită de ziaristul Pamfil Şeicaru, combatant cu gradul de sublocotenent în Primul Război Mondial. Alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, cunoscutul jurnalist a reuşit să scape cu viaţă după explozia unui obuz, chiar pe locul actualei mănăstiri. Drept mulţumire, cei doi au promis înaintea lui Dumnezeu că vor ridica aici, pe Dealul Moşului, un lăcaş de închinare, în amintirea eroilor căzuţi la datorie. Noul aşezământ, pus sub ocrotirea Sfintei Ana, a fost târnosit de episcopul Vasile Lăzărescu, viitorul mitropolit al Banatului. Din 1945 şi până în 1990, a funcţionat ca restaurant, biserica fiind transformată în discotecă. În luna decembrie a aceluiaşi an, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, Damaschin Severineanul, a săvârşit slujba de resfinţire a cinstitului aşezământ.