„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoare pentru românii de pe Valea Moravei
Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil al Episcopiei Daciei Felix a românilor ortodocşi cu sediul în Vârşeţ, Serbia, i-a vizitat joi, 18 august, pe credincioşii din Parohia Horreum Margi şi Isacova, de pe Valea Moravei, Serbia. Credincioşii au fost îndemnaţi să îşi păstreze credinţa, limba şi tradiţiile, pentru că numai fiind uniţi vor putea dobândi drepturi legitime.
Cu prilejul vizitei pastorale în Parohia Horreum Margi şi Isacova, Episcopul românilor ortodocşi din Serbia, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi condus de părintele Boian Aleksandrovici, vicar-administrativ al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a săvârşit Sfânta Liturghie. Au participat numeroşi credincioşi români din Banatul sârbesc, precum şi grupurile vocale "Strana Strămoşească" a Parohiei Govândari, din Eparhia Caransebeşului, şi "Theophoros" a Arhiepiscopiei Timişoarei. În cadrul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil le-a vorbit credincioşilor despre importanţa săvârşirii slujbelor religioase în limba română. "De câţiva ani, în acest loc se oficiază sfintele slujbe ortodoxe în limba română, după o întrerupere de aproximativ 1.400 de ani, când la anul 602 şi-a încetat existenţa aici Episcopia daco-romană de Horreum Margi. Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să săvârşim şi în această zi de înainte prăznuire pe stil vechi a praznicului "Schimbării la Faţă a Domnului", Sfânta Liturghie arhierească, aici, în mijlocul fraţilor români de pe Valea Moravei, din Serbia de răsărit", a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil. Delegaţi din partea Patriarhiei Române şi a Mitropoliei Banatului Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din soborul clericilor a făcut parte părintele Ion Vartan Armaşi, secretarul Sectorului de relaţii externe al Patriarhiei Române, iar cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat ca delegat al Arhiepiscopiei Timişoarei părintele Petru Drăghicescu. "Am admirat credinţa şi jertfelnicia românilor ortodocşi de aici, precum şi dorinţa lor de a-şi păstra tradiţiile şi de a se ruga în limba maternă pe care au moştenit-o de la strămoşii lor. De aceea i-am încurajat să fie în continuare alături de Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, pentru că numai împreună, cu sprijinul Patriarhiei Române şi a autorităţilor statului român, putem dobândi drepturi legitime pentru românii de la sudul Dunării, din Serbia", a precizat părintele Ion Vartan Armaşi. La finalul slujbei, toţi credincioşii prezenţi au participat la o agapă frăţească. Biserica cu hramul "Sfinţii Mucenici Montanus şi Maxima din Singidunum" din satul Isacova, aflat în componenţa comunei Ciupria din Valea Moravei, este al doilea lăcaş de cult ortodox român ridicat pentru credincioşii din Timoc. Slujba de sfinţire a bisericii a avut loc la 22 noiembrie 2009 şi a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul românilor ortodocşi din Serbia, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.