Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Sărbătoare şi consfătuiri la Biserica Mântuleasa
Pentru Parohia "Maica Precista - Mântuleasa" din Craiova, ziua de prăznuire a Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a fost marcată de trei evenimente notabile: prăznuirea celui de-al doilea hram, găzduirea şedinţei cercului pastoral-misionar al preoţilor din Protoieria Craiova Sud şi ziua Centrului pentru persoane cu dizabilităţi "Sfânta Ecaterina", situat în incinta bisericii.
Credincioşii Parohiei craiovene "Maica Precista - Mântuleasa" au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de 12 preoţi de la Protoieria Craiova Sud, în cinstea Sfintei Muceniţe Ecaterina, al doilea hram al bisericii. După Sfânta Liturghie, părintele Ion Drăguşin, preot paroh la Parohia "Toţi Sfinţii - Băşica" din Craiova, a ţinut un cuvânt de învăţătură prin care le-a explicat credincioşilor prezenţi rolul sfinţeniei în viaţa Bisericii: "Mântuitorul Iisus Hristos este izvorul sfinţeniei noastre. Asemenea soarelui care, împrăştiind razele sale, ne încălzeşte pe toţi şi ne luminează, aşa se alimentează şi se încălzeşte viaţa noastră, a credincioşilor, din sfinţenia şi desăvârşirea întru tot Lăudatei Treimi. De aceea noi răspundem în glas de cântare, atunci când preotul rosteşte cu glas mare la Sfânta Liturghie: "Să luăm aminte Sfintele Sfinţilor", "Unul este Sfânt, Unul este Domn Iisus Hristos". Astăzi o prăznuim pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, cea a cărei viaţă a fost bineplăcută înaintea Mirelui Hristos care a primit-o în locaşurile Sale, înălţându-o dincolo de moarte, la viaţa şi Împărăţia cea Veşnică. Prin rugăciunile şi mijlocirea ei, avem trecere înaintea lui Dumnezeu şi nădejde de mântuire. Ea este ocrotitoare celor care-i poartă cu vrednicie numele şi a acelora care o cinstesc şi o cheamă neîncetat în rugăciune. De asemenea, toate bisericile care-i poartă hramul se bucură astăzi de o cinste deosebită. Amintirea ei transcende timpul şi spaţiul, rămânând permanent vie în calendarul Bisericii Ortodoxe, unde este însemnată cu cruce neagră". În continuare, beneficiarii Centrului de zi "Sfânta Ecaterina" au susţinut un program artistic de poezie şi cântec religios. În finalul întâlnirii, preoţii participanţi au tras mai multe concluzii cu privire la diversele probleme pastorale întâlnite periodic în viaţa de parohie. Praznicul sfintei s-a încheiat cu o agapă frăţească organizată în casa parohială a Bisericii Mântuleasa. Ctitorie a breslei croitorilor craioveni Biserica "Maica Precista - Mântuleasa" se numără printre lăcaşurile craiovene din cărămidă, zidite în secolul al XVIII-lea. A fost ridicată de membrii breslei croitorilor din Cetatea Băniei, al căror patron era Sfântul Mucenic Pantelimon. Ei şi-au serbat aici ocrotitorul până către sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost desfiinţată breasla. A fost sfinţită de episcopul râmnicean Nectarie în timpul domnitorului Vodă Şuţu. În decursul timpului, biserica parohială a fost reparată de mai multe ori. Actualmente, a fost inclusă într-un laborios proiect de restaurare din fonduri europene, urmând să fie inclusă în rândul celor mai importante obiective turistice ale oraşului Craiova.