În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în eparhii din Muntenia
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și-au serbat hramul numeroase biserici din Muntenia, ctitorite de domnitori români. În zi de sărbătoare s-a aflat și biserica brâncovenească din incinta Palatului Cotroceni din Capitală, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Sâmbătă și-a serbat hramul biserica din incinta Palatului Cotroceni, ctitorită de domnitorul Șerban Cantacuzino. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Irineu Dogaru, slujitor la biserica de la Palatul Cotroceni, și părintele protosinghel Ioachim Bejenariu, directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Noi, când sfinţim o biserică şi îi dăm hramul, spunem că această biserică s-a construit spre evlavioasa pomenire a unui praznic împărătesc, cum este cel de astăzi, sau sărbătorirea unui sfânt sau a unui grup de sfinţi. Sărbătoarea hramului este pentru biserica respectivă momentul cel mai important, aşa cum pentru fiecare persoană momentul cel mai important din cursul anului, pe lângă alte sărbători, este ziua numelui, a sfântului ocrotitor primit la botez”, a spus în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa.
La Târgoviște, Sfânta Liturghie de praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că Maica Domnului reprezintă un desăvârșit model de smerenie, slujire, deschidere spre lucrarea lui Dumnezeu și angajament misionar, care poate inspira viața noastră, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș a fost sâmbătă neîncăpătoare pentru pelerinii veniți din eparhie și din alte județe, pentru a participa la hramul acestui important locaș de rugăciune din Țara Românească, și pentru a se închina la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la ctitoria domnitorului Sfânt Neagoe Basarab, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de slujitori.
Vineri, 14 august, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia și Prohodul Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Adormirea Maicii Domnului“ din Buzău, ctitorie a domnitorului Matei Basarab. După cântarea celor trei stări ale Prohodului, ierarhul, clericii şi credincioşii au mers în procesiune, cu Epitaful care înfățișează icoana Adormirii Maicii Domnului, în jurul catedralei. În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la mănăstirea vrânceană Muşinoaele care și-a sărbătorit hramul, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul~ al eparhiei. Mănăstirea Muşinoaele a fost ctitorită de Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.