În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Christiana
Ieri, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor de la Mănăstirea Christiana din Bucureşti. Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură şi a oferit la sfârşitul slujbei daruri pentru 21 de bătrâne care trăiesc şi sunt îngrijite la aşezământul social al mănăstirii.
Mănăstirea Christiana din Bucureşti a împletit încă de la întemeierea ei rugăciunea şi frumuseţea slujbelor săvârşite la paraclisul cu hramurile „Pogorârea Duhului Sfânt“ şi „Naşterea Maicii Domnului“, cu o amplă activitate de îngrijire medicală şi întreţinere a persoanelor vârstnice. În cadrul mănăstirii a fost înfiinţat în anul 2005 un aşezământ cu capacitate de găzduire a 24 de persoane, cu cabinete medicale şi săli de recuperare fizică.
Anul acesta, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost un prilej de bucurie şi binecuvântare pentru marea familie de la Mănăstirea Christiana. La Sfânta Liturghie a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a arătat în cuvântul de învăţătură semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii de la 15 august.
„În cărţile noastre de cult nu se vorbeşte de învierea Maicii Domnului, şi nici de Înălţarea ei la cer, pentru a nu se confunda cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi cu Înălţarea Sa la cer. Se vorbeşte de mutarea Maicii Domnului la viaţa cea netrecătoare, ea fiind Maica Vieţii, adică Maica lui Hristos, Izvorul vieţii veşnice şi al bucuriei. Mutarea aceasta este prăznuită deodată cu Adormirea Maicii Domnului. Ca orice om, ea trece prin moarte, dar Maica Domnului nu rămâne în moarte, ci din iubire şi cinstire pentru ea, Fiul său cel veşnic o ridică la ceruri. Cuvintele „mutarea la ceruri“ care apar foarte des în Paraclisul Maicii Domnului ne arată o schimbare a unei stări de existenţă. S-a schimbat starea ei de existenţă de la viaţa pământească la viaţa cerească, de aceea troparul concentrează într-un mod teologic precis taina sărbătorii şi frumuseţea ei: «Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre»“, a spus Preafericirea Sa. Icoana sărbătorii, deosebit de bogată şi frumoasă, ne-o arată pe Maica Domnului în Împărăţia cerurilor sub chipul unei prunce purtate în braţe de Mântuitorul Hristos. „Icoana sărbătorii ne arată că Hristos Domnul ia la ceruri sufletul Maicii Sale care este simbolizat de un copil înfăşat în scutece albe. La scurt timp după ridicarea sufletului ei la cer, este ridicat şi trupul ei. Ceea ce remarcăm este că Maica Domnului este în partea stângă, lângă inima Mântuitorului Iisus Hristos. După cum Hristos era ţinut pe braţul stâng al Maicii Domnului pe când era copil în lume, iar cu braţul drept îl arăta lumii zicând: «Faceţi tot ceea ce vă spune El!», după cum s-a văzut la nunta din Cana Galileii, tot aşa acum, Hristos Domnul ţine sufletul ei pe braţul stâng lângă inima sa şi o arată îngerilor cerurilor pe «cea mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii». Vedem aici dragostea Fiului faţă de mama sa ca răspuns la dragostea mamei pentru Fiul său atunci când El era pe pământ“, a explicat PF Părinte Patriarh Daniel.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a dăruit în semn de binecuvântare pentru mănăstire o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi de folos liturgic, pastoral, teologic şi duhovnicesc, iar credincioşilor prezenţi le-a dăruit iconiţe cu Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, Patriarhul României a dăruit maicii stareţe, stavrofora Benedicta Chirobocea, Diploma omagială şi medalia omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.
Ziua de ieri a fost şi un moment special pentru bătrânele care sunt îngrijite şi găzduite la aşezământul Mănăstirii Christiana. Patriarhul nostru le-a vizitat pe cele 21 de bătrâne şi le-a dăruit pachete cu daruri şi cărţi de rugăciune şi de folos duhovnicesc. De asemenea, Preafericirea Sa a vizitat şi cabinetele medicale şi de recuperare fizică unde persoanele de la mănăstire primesc îngrijire medicală adecvată.