La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea bisericii din Buduş, Bistriţa-Năsăud, sfințită în urmă cu 114 ani
Biserica ortodoxă din Buduș, Bistriţa-Năsăud, sfințită în urmă cu 114 ani, de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit duminică, 7 noiembrie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de protosinghelul Natanael Zanfirache - slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, alături de un sobor de clerici format din preotul paroh Teofil Moldovan, preotul Gheorghe Daniel Puian - ucenicul vrednicului de pomenire Episcop Vasile Flueraș, preotul Florin Moldovan - parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița, și diaconul Ioan Bindea - pedagog la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În cuvântul de învățătură, protos. Natanael Zanfirache vorbit despre pilda învierii fiicei lui Iair, pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Nu te teme; crede numai şi se va izbăvi” (Luca 8, 50). De asemenea, a subliniat că cea care „te despovărează, te eliberează este credința în Dumnezeu. Omul care are credință și nu se teme, nu are frică, trăiește bucuria momentului. El se încrede în Dumnezeu și este un om fericit. Pe de altă parte, omul care are îndoială și se teme, el, în același timp, prin îndoiala lui, prin temerea lui, își împovărează viața. Prin urmare, soluția despovărării sufletului este credința în Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Teofil Moldovan a mulțumit preoţilor, autorităților locale, fiilor satului și tuturor celor prezenți la hramul bisericii, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.
Parohia ortodoxă Buduş apare în documente încă din anul 1405, când aparţinea de Episcopia de Alba Iulia. În centrul satului, în mijlocul unui cimitir, se păstrează urmele unei bisericuţe (Sfânta Masă din piatră), unde astăzi este aşezată o troiţă. Prin anul 1631 se găsea în satul Buduş un episcop cu numele Benedict. Acesta a condus provizoriu Episcopia Romanului (1633), apoi s-a retras la Mănăstirea Suceviţa.
Biserica ortodoxă din Buduș a fost construită în perioada 1903-1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către arhim. dr. Miron Cristea, mai târziu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Lăcașul de cult i-a primit atunci ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În anul 1947, biserica a fost reparată și zugrăvită, iar în data de 4 noiembrie 1951 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan. În perioada 1981-1984, la lăcașul de cult s-au efectuat alte lucrări de înfrumusețare și edificare, precum pictura în tehnica tempera grasă și alte reparații interioare și exterioare. Pictura bisericii a fost sfințită la data de 1 februarie 1987, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira, în vremea aceea episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ultimele reparații s-au făcut între anii 2005-2008. În data de 22 iunie 2008, lăcașul de cult a fost resfinţit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, pe atunci episcopul-vicar al Eparhiei Clujului. Din anul 1997 până în prezent, Parohia Buduș și filia Budacu de Jos sunt păstorite de preotul Teofil Moldovan.