La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea bucuriei apostolice la Reşiţa
La invitaţia Preasfinţitului Lucian al Caransebeşului şi a părintelui Petru Berbentia, de la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Govândari din Reşiţa, cu ocazia hramului, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria împreună cu chiriarhul locului şi cu Preasfinţitul Daniil, Episcopul Episcopiei Dacia Felix din Serbia, au liturghisit în fruntea unui numeros sobor de preoţi şi diaconi din România, Serbia şi Ungaria.
La acest eveniment însemnat din viaţa Parohiei Govândari, care a reunit pentru prima dată în istoria ei trei ierarhi la o Sfântă Liturghie, a fost prezent un număr mare de credincioşi, precum şi autorităţi locale, între care Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. În cadrul Sfintei Liturghii, au avut loc şi două hirotoniri, care au sporit caracterul festiv al acestei sărbători: a părintelui prof. de religie Varga Emil Sergiu, întru preot, pe seama Parohiei Govândari, şi a tânărului teolog Antonie Isac, întru diacon, urmând ca în duminica viitoare (3 iulie 2011) să fie hirotonit preot pentru românii ortodocşi din Valea Moravei (Serbia), aflaţi în jurisdicţia Episcopiei Dacia Felix. La finalul Sfintei Liturghii, cei trei ierarhi şi preotul paroh Petru Berbentia au primit Diplome de Excelenţă din partea primarului Mihai Stepanescu. Pentru a veni şi în întâmpinarea nevoilor pastorale ale credincioşilor celorlalte două biserici din Reşiţa care poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la ceas de seară, PS Lucian împreună cu PS Siluan, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit slujba Vecerniei în parohia din Câlnic, un alt cartier al Reşiţei. Tot în acest cartier, pentru a marca faptul că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt în acelaşi timp şi Ocrotitorii municipiului Reşiţa, după slujba Vecerniei, cei doi ierarhi, primarul Mihai Stepanescu şi alte oficialităţi au fost martori la deschiderea rugii oraşului, organizată de primărie. Început la parohia din Govândari, praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a constituit astfel o adevărată sărbătoare de suflet, nu doar pentru locuitorii oraşului Reşiţa, ci şi pentru invitaţii care au avut bucuria de a participa la aceste manifestări. Cu binecuvântarea PS Episcop al Caransebeşului, la sărbătoarea Soborul Sfinţilor Apostoli, din 30 iunie, Preasfinţitul Episcop Siluan a fost oaspetele Mănăstirii "Sfântul Prooroc Ilie de la Izvor - Vasiova", slujind Sfânta Liturghie împreună cu părintele Ion Petrică, duhovnicul acestei sfinte mănăstiri şi inspector de specialitate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, cu părintele lt. col. Nicolae Petrişor, preot misionar în cadrul Jandarmeriei din Reşiţa şi cu arhidiaconul Claudiu Condurache, de la Catedrala episcopală din Gyula (Ungaria).