Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea capelei Mausoleului Eroilor de la Mărășești
În ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului, luni, 5 august 2024, a fost sărbătorit hramul principal al capelei Mausoleului Eroilor din Primul Război Mondial de la Mărășești, județul Vrancea, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a slujit înconjurat de un sobor de șase clerici: pr. Ion Chiorbeacă, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, precum și arhidiaconii Daniel Dumitrică și Laurențiu Manea. În continuare, s-a oficiat Parastasul pentru eroii neamului, în edificiul închinat lor la Mărășești, unde, în vara anului 1917, s-au purtat ample și decisive bătălii pentru soarta țării noastre în Primul Război Mondial.
De asemenea, au fost pomenite fondatoarele și membrele Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR) care au contribuit la realizarea monumentului comemorativ vrâncean. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Printre participanții la eveniment s-au aflat membrele active ale SONFR-ABV, pr. dr. Florin Țuscanu, cercetător istoric și bibliofil, ca delegat din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, consilieri eparhiali, protoierei, monahi și preoți buzoieni și vrânceni, oficialități județene și locale și grupuri de copii îmbrăcați în portul popular.
Pr. Florin Țuscanu a susținut o prelegere în care a scos în evidență faptul că în acest an se comemorează un secol de la depunerea osemintelor eroilor români în criptele amenajate pentru ei în interiorul edificiului, în mijlocul cărora se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, cel intrat în legendă pentru rostirea cuvintelor: „Pe aici nu se trece!”
În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat eforturile depuse de slujitorii Bisericii, bunii creștini și, în special, de membrele SONFR din perioada interbelică pentru zidirea acestui sanctuar: „Ctitorii acestui mausoleu s-au gândit să dea o denumire semnificativă bisericii ce urma să se construiască la Mărășești: «Biserica Neamului», în cinstea tuturor bunilor creștini ai poporului nostru. Aceasta au dorit femeile ortodoxe nu numai cu gândul, ci și cu fapta, ca aici să se fi aflat o biserică măreață, având semnificația de astăzi a Catedralei Naționale de la București. Aici s-a pus începutul ei, în mod simbolic, ca dorință, dar s-a și realizat parțial. Vitregia vremurilor a făcut ca acel proiect de catedrală să se reducă la dimensiunea mausoleului actual și în interior să se amenajeze paraclisul cu hramurile «Schimbarea la Față» și «Învierea Domnului». Nu întâmplător au ales aceste hramuri, pentru că la ambele praznice vorbim despre «Lumina lui Hristos care luminează tuturor». Ea a luminat și calea celor care au luptat pe front, nu pentru a cotropi vreun alt neam, ci pentru a apăra moștenirea încredințată lor de strămoși; ca și ei, la rândul lor, să ne încredințeze nouă aceeași moștenire teritorială, culturală și spirituală - una cu nimic mai prejos decât a celorlalte popoare”.