La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Sărbătoarea de astăzi este o icoană a Euharistiei”
Miercuri, 2 februarie, în ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În cadrul Sfintei Liturghii, arhidiaconul Cosmin Nicolae Duduman a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Podiș, comuna Mărgineni, Protopopiatul Bacău.
La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Pimen Costea, vicar eparhial, a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a precizat faptul că desăvârșirea Legii și împlinirea prorocilor în Persoana lui Hristos sunt sintetizate în trei cuvinte - sabie, foc și dragoste, termeni cu încărcătură simbolică și ecou în viața duhovnicească.
Referindu-se la semnificațiile sărbătorii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat paralelismul dintre purtarea Pruncului Hristos în mâini de către Dreptul Simeon și purtarea euharistică a Lui de către fiecare preot și credincios în cadrul Sfintei Liturghii, precizând că sărbătoarea Întâmpinării Domnului este o „icoană a Euharistiei”: „Întâlnirea cu Hristos euharistic depășește orice lucru bun din viața aceasta, mai ales când Îl pui pe El paradigmă a vieții tale și te împărtășești cu El fiind animat de dorul întâlnirii cu El, asemenea lui Zaheu vameșul. Prin Euharistie devenim consangvini cu Hristos și fii ai Bisericii și ai Maicii Domnului. Sărbătoarea de astăzi este o icoană a Euharistiei, căci Simeon primește în palmele sale pe Hristos așa cum preoții primesc în palme, în timpul Sfintei Liturghii, pe Hristos euharistic Care, deși Se consumă, nu Se epuizează niciodată. Prin sărbătoarea de astăzi, care arată cum Maica Domnului Îl oferă pe Hristos în mâinile Dreptului Simeon, noi primim pe Hristos pe care Maica Sa L-a pregătit pentru noi, pentru ca, împărtășindu-ne din El, să devenim consangvini cu El și mădulare vii ale Bisericii. Așadar, praznicul de astăzi este o icoană euharistică”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei Arhiepiscopale.