Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Epifaniei la Cluj-Napoca
În ziua praznicului împărătesc al Botezului Domnului, mii de clujeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea mare a apei în piaţa din faţa Catedralei Mitropolitane.
În fața catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația sărbătorii și despre faptul că la Bobotează se descoperă Sfânta Treime. De asemenea, a afirmat că, „la Bobotează, se reînnoiesc omul și tot cosmosul”, amintindu-le credincioșilor de importanţa grijii faţă de mediul înconjurător.
„La Bobotează, apa devine vehicul purtător de Duh Sfânt. (…) Îl rugăm pe Dumnezeu să ne înrâureze sufletele cu har și să binecuvânteze viața noastră, lumea noastră, să ne scape de această pandemie și să fim cu toții sănătoși și să avem realizări atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere material”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
După Rugăciunea Amvonului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Sfințirii mari a apei (Agheasma Mare) şi a binecuvântat mulțimea: „Şirul sărbătorilor frumoase de iarnă se încheie cu Boboteaza, cu această slujbă solemnă. (…) Harul Duhului Sfânt s-a coborât şi aici, în mijlocul Clujului, peste apă şi peste noi. Fără să adăugăm multe cuvinte, rezum într-o frază ce am spus la predică: la Bobotează ni se descoperă Sfânta Treime”.
La finalul slujbei, în timp ce se cânta Troparul Bobotezei, trei clerici, cu ajutorul câtorva copii, în mod simbolic, au dat drumul în văzduh câtorva porumbei albi.
Piața Avram Iancu din fața catedralei a fost pregătită încă din ajun pentru praznicul Botezului Domnului, când au fost aduse cele 15.000 de sticle cu agheasmă, care, după slujba de sfințire, au fost împărțite credincioșilor prezenți. Acțiunea s-a desfășurat cu respectarea măsurilor igienico-sanitare aflate în vigoare, la nivel național, în perioada stării de alertă.