„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din București miercuri, 25 decembrie 2024. Credincioșii sosiți pentru a se împărtăși din bogatele daruri duhovnicești ale acestei slăvite sărbători s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Sărbătoarea Graiului lui Hristos, la catedrala din Miercurea-Ciuc
La sărbătoarea "Pogorârii Duhului Sfânt", IPS Ioan, Arhiepiscopul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a slujit la Catedrala "Sfântul Nicolae" din Miercurea-Ciuc. IPS Ioan, în cuvântul său de învăţătură împărtăşit credincioşilor, a spus că sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt o mai putem numi şi "Sărbătoarea Graiului", Dumnezeu binecuvântând şi graiul nostru românesc, şi că în acest grai Sfânta Treime grăieşte cu noi.
Prezenţa numeroasă a preoţilor şi a credincioşilor la Liturghia Arhierească şi slujba Vecerniei de Rusalii este o mărturie a aceleiaşi lucrări a Duhului Sfânt care "adună nu numai la sărbători ci şi în fiecare zi", întărind într-un mod desăvârşit comuniunea străbună întru rugăciune şi simţire românească cu toţi credincioşii români din această parte de ţară. IPS Ioan, în cuvântul său de învăţătură împărtăşit credincioşilor, a spus că sărbătoarea "Pogorârii Duhului Sfânt" o mai putem numi şi "Sărbătoarea Graiului", Dumnezeu binecuvântând şi graiul nostru românesc, şi că în acest grai Sfânta Treime grăieşte cu noi. "Duhul Sfânt Cel Mângâietor nu sfinţeşte numai trupul, apa, iarba, pământul, florile câmpului, ci a sfinţit şi a binecuvântat şi graiul nostru românesc". Înalt Preasfinţia Sa a arătat că Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli în chip de limbi de foc, iar aceştia s-au umplut cu putere de sus şi au început să grăiască o altă limbă. Duhul Sfânt nu a venit atunci doar peste Apostoli, nu rămâne doar un act istoric, ci Duhul Sfânt S-a pogorât astăzi şi peste noi. El ne cere să vorbim de astăzi într-o altă limbă, şi anume limba lui Hristos. "Dacă până astăzi prin graiul tău ai judecat, ai pizmuit pe aproapele tău, ai blestemat, ai înjurat, ai distrus familii, societăţi şi comunităţi, Duhul Sfânt care S-a pogorât astăzi peste noi ne cere să vorbim în graiul lui Hristos. Rămâne însă ca fiecare dintre noi să ne menţinem deasupra conştiinţei şi a minţii noastre această flacără a Duhului Sfânt sau să o stingem, şi să rămânem mai departe gângavi", a arătat IPS Ioan. Înalt Preasfinţitul Ioan i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi cu urarea să fie grăitori ai limbii lui Hristos, urmând şi îndemnul Sfântului Apostol Pavel, ca atunci când se vor întâlni unii cu alţii cuvintele lor să fie "în psalmi şi cântări de laudă Lui Dumnezeu". În încheiere, IPS Ioan s-a rugat ca "Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt să ne întărească graiul şi să vorbim ca şi El în duh de pace, în duh de mângâiere, în duh de liniştire", împărtăşindu-şi totodată nădejdea şi încrederea "ca pe faţa pământului să fie câţi mai mulţi oameni care să grăiască în limba şi graiul lui Hristos, pentru că numai atunci va fi mai multă pace şi înţelegere în familii, în societate, în comunităţi şi pe întreg pământul.