Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sărbătoarea hramului istoric al Catedralei patriarhale
În ziua de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi maica sa Elena a fost sărbătorit hramul istoric al Catedralei patriarhale.
Cu această ocazie, pe un podium amplasat în curtea Catedralei patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
Numeroşi credincioşi au venit pe Colina Bucuriei să participe la hramul Catedralei patriarhale. Manifestările religioase au început de la ora 7:00, când au fost scoase în procesiune moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi aşezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei. Raclele cu moaşte au rămas aşezate în baldachin până la sfârşitul zilei de sâmbătă, prilej cu care foarte mulţi credincioşi au venit să se închine la moaştele sfinţilor. "Am venit să particip aici la Sfânta Liturghie pentru că port numele Sfintei Împărătese Elena şi nu îmi puteam dărui un dar mai frumos decât să vin la ocrotitoarea mea şi să mă întâlnesc cu ea", a mărturisit Elena Ionescu.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Daniil, Episcop administrator al Episcopiei Dacia Felix, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi un sobor de arhimandriţi, preoţi şi diaconi.
La hramul istoric al Catedralei patriarhale a fost invitat şi IPS Antimos, Mitropolit de Alexandroupolis, Traianopolis şi Samotrakis din Grecia. Înalt Preasfinţia Sa se află în ţară la invitaţia IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi a PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Antimos a arătat că această sărbătoare este importantă nu numai pentru credincioşii români, ci pentru întreaga ortodoxie. "Sfântul Constantin nu a fost un martir sau mucenic în sensul în care înţelegem şi îi ştim pe ceilalţi mucenici care şi-au dat viaţa pentru Biserică. Nu a fost un ascet, un eremit, care a trăit permanent doar în rugăciune, în isihie în munţi sau în alte locuri singuratice, nici un părinte al Bisericii care a cunoscut în detaliu toate elementele de credinţă ale Bisericii noastre. Cu toate acestea, Biserica l-a numit "întocmai cu Apostolii", pentru rolul pe care l-a îndeplinit în Biserica creştină. Dumnezeu a văzut inima sa bună şi dispoziţia sufletească de a-L sluji pe Dumnezeu, desigur la aceasta contribuind foarte mult mama sa Elena, o bună creştină, care l-a învăţat de mic darurile Bisericii", a evidenţiat Înalt Preasfinţia Sa.
Faptul că Sfinţii Împăraţi sunt reprezentaţi în iconografie ţinând în mâini Sfânta Cruce, pe care au descoperit-o, ne arată că viaţa noastră trebuie să se desfăşoare în jurul Crucii, în jurul Mântuitorului Hristos. "Prin aceasta a dorit Sfântul Constantin să ne arate că viaţa noastră este orientată atât pe verticală către cer, către Dumnezeu, dar totodată şi pe orizontală, unde ne manifestăm iubirea noastră faţă de semeni. Acesta este înţelesul Bisericii, legătura noastră permanentă cu Dumnezeu pe verticală, care se exprimă totdeauna pe orizontală prin revărsarea iubirii noastre faţă de semeni", a mai spus IPS Antimos.
Sfinţii Împăraţi, modele de viaţă creştină şi rugători în ceruri
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, care sunt modele de viaţă creştină, hărnicie, dărnicie, înţelepciune şi rugători în ceruri. "Sfinţii Împăraţi rămân vii în memoria Bisericii prin ceea ce ei au făcut, dar şi prin rugăciunile pe care ei le înalţă în ceruri pentru Biserica lui Hristos din toată lumea", a spus Preafericirea Sa. În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că Sfântul Împărat Constantin se aseamănă cu Sfântul Apostol Pavel în ceea ce priveşte convertirea sa şi că Sfântul Constantin este cinstit ca un episcop nehirotonit, ca un supraveghetor care poartă părinteşte de grijă de Biserica lui Hristos de pe pământ. "Sfântul Pavel prigonea Biserica lui Hristos, iar Hristos i-a spus: "De ce mă prigoneşti?". De aceea, Sfântul Apostol Pavel este singurul apostol care vorbeşte despre Biserica lui Hristos ca fiind trupul tainic al Lui. Sfântul Pavel lovea în creştini şi suferinţele lor le simţea Hristos, Capul Bisericii. Imperiul Roman era persecutor până la Constantin cel Mare, lovea în trupul tainic al lui Hristos. Împăraţii romani păgâni au dezlănţuit persecuţii cumplite aproape 300 de ani împotriva creştinilor. Constantin cel Mare este numit Apostol între cei chemaţi în cântările consacrate lui. Spune troparul: "Chemare nu de la oameni, ci de la Dumnezeu". Este vorba despre o intervenţie a lui Dumnezeu în istorie prin Sfântul Împărat Constantin cel Mare, şi această intervenţie a schimbat istoria pentru că în anul 306 a devenit cezar, în 312 după ce l-a înfrânt pe Maxenţiu, rivalul de la Roma, a devenit împărat, pentru ca în 313 să dea decretul de libertate a conştiinţei sau edictul de la Milan, când s-a pus capăt persecuţiilor împotriva creştinilor", a arătat Preafericirea Sa.
Sfânta Elena, modelul mamei creştine
Sfântul Constantin cel Mare a fost un mare apărător al Bisericii şi el a reprezentat un model pentru voievozii români, de la care au învăţat să zidească biserici. "Sfântul Constantin cel Mare rămâne în memoria vie a Bisericii pentru că el a fost apărător al credinţei. El a convocat primul Sinod Ecumenic, cel de la Niceea din 325, şi când a văzut cum arătau episcopii care au fost prigoniţi în timpul persecuţiilor, unii fără un ochi, mână, picior sau mutilaţi în fel şi chip, cu lacrimi i-a primit cinstindu-i, ridicându-se în picioare când ei au intrat în sala sinodală. Sfântul Împărat Constantin a dat dreptul episcopilor şi preoţilor în Biserică de a elibera pe sclavi, a dat legi pentru îngrijirea bolnavilor, văduvelor, orfanilor, săracilor, a sancţionat adulterul, avorturile, torturile. Toate acestea sunt legi ale demnităţii umane. La începutul secolului al IV-lea, Sfântul Constantin cel Mare a fixat legi care au devenit patrimoniu al întregii umanităţi", a reliefat Patriarhul Bisericii noastre.
Sfânta Împărăteasă Elena reprezintă modelul mamei creştine, care creşte copilul în credinţă şi îl sfătuieşte să facă binele mai ales când ocupă funcţii publice înalte.
Premierea câştigătorilor concursului "Copilul în familie"
După Sfânta Liturghie a urmat momentul premierii copiilor şi profesorilor care au câştigat Concursul naţional de creaţie literară şi artistică "Copilul în familie". "Astăzi, noi am considerat ca fiind foarte potrivit momentul pe care-l trăim, să premiem, să evidenţiem, să apreciem şi să onorăm, cu preţuirea noastră, a Bisericii, pe toţi copiii şi profesorii care au câştigat concursul "Copilul în familie", care mai întâi s-a desfăşurat în eparhii, şi acum în faza finală de apreciere aici, la Patriarhie, de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena. Ne bucurăm că tineretul ţării noastre, începând cu aceşti îngeraşi, mărturiseşte iubirea lor faţă de Hristos şi faţă de sfinţii lui", a spus Preafericitul Patriarh Daniel.
Toţi tinerii câştigători au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diploma de onoare "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", insigna cu Crucea patriarhală "85 de ani de patriarhat", albumul "Lumină din suflet de copil" şi câte un pacheţel cu dulciuri. Profesorii care i-au îndrumat pe copii, preoţi sau mireni teologi, au primit diploma de onoare "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Preafericirea Sa a subliniat că familia creştină este un mare dar dat de Dumnezeu, care împreună cu şcoala şi Biserica aduc cea mai mare contribuţie în viaţa poporului român, prin faptul că pregătesc nu numai cetăţeni pentru patria pământească, ci şi cetăţeni pentru patria cerească. Cea mai mare şi scumpă investiţie în tineri este transmiterea credinţei, legătură vie şi sfântă între om şi Dumnezeu.
Părintele Patriarh Daniel a felicitat apoi pe Înalt Preasfinţitul Antimos, căruia i-a dăruit o cruce şi un engolpion arhieresc, ca semn de preţuire din partea Patriarhiei Române. De asemenea, părintele inspector patriarhal Constantin Naclad, coordonatorul proiectelor catehetice ale Patriarhiei Române, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Crucea patriarhală pentru grija şi osârdia cu care a implementat proiectul "Hristos împărtăşit copiilor". Crucea patriarhală este cea mai înaltă distincţie ce se acordă clericilor şi mirenilor care se evidenţiază prin activitatea lor misionară.
În finalul cuvântului său, Preafericirea Sa a mulţumit ierarhilor, secretarului de stat pentru culte, Adrian Nicolae Lemeni, pentru participarea la hramul Catedralei patriarhale, i-a felicitat pe ostenitorii de la Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române şi a urat "La mulţi ani!" tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Credincioşii prezenţi la slujbă au primit dar din partea Întâistătătorului Bisericii noastre iconiţe cu chipurile primilor ocrotitori ai Catedralei patriarhale.