La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
Miercuri, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, informează Biroul de presă al eparhiei.
La acest praznic împărătesc, ierarhul a închinat Sfânta Cruce după rânduiala specială ce prevede așezarea ei în mijlocul bisericii și apoi pe iconostas, spre închinarea credincioșilor.
La finalul Sfântei Liturghii, arhimandritul Pimen Costea, vicar eparhial, a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce ca semn al identității creștinilor în Hristos și despre semnificațiile teologice ale asumării ei.
De asemenea, părintele vicar eparhial a subliniat faptul că purtarea crucii trebuie să fie un act asumat și nu act estetic decorativ: „Crucea a devenit altar sfințit și loc de jertfă și fiecare dintre noi, atunci când și-o asumă, și-o asumă în mod conștient. Facem aceasta pentru că ea nu a devenit un element de decor vestimentar, fie că e din material prețios sau din lemn, ci pentru că atunci când punem Sfânta Cruce la gâtul nostru ne asumăm și Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, pe care ne obligăm să o parcurgem etapă cu etapă, în așa fel încât să ajungem întru lucrarea Crucii, care pentru mulți poate însemna ceva sau nu. Dumnezeu ne cheamă la asumarea crucii vieții întru El”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Paraschevi” al Catedralei Arhiepiscopale.