Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Sărbătoarea Mucenicului Dimitrie la Patriarhie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost cinstit ieri, 26 octombrie 2017, de pelerini veniţi din întreaga ţară pe Colina Bucuriei. Aici au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, de Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikorţmindia (Patriarhia Georgiei), înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În cadrul predicii rostite, ierarhul georgian le-a spus credincioşilor că „trăirea în dragoste și înțelegere constituie pentru oameni o stare de bucurie și de fericire”.
Într-o atmosferă de frăţietate şi rugăciune, credincioşii care i-au adus cinstire ieri Sfântului Mare Mucenic Dimitrie s-au împărtăşit şi de binecuvântarea sfinţilor ale căror moaşte se află la Patriarhie spre închinare, în baldachinul frumos împodobit cu flori de toamnă. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikorţmindia, le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi virtuţile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi a reliefat faptul că acest sfânt a dobândit prin suferinţă şi mărturisirea credinţei statornice în Domnul Iisus Hristos darul de a mijloci pentru noi înaintea Tronului dumnezeiesc. Făcând referire la cuvintele Evangheliei rânduite a se citi în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Dimitrie (Ioan 15, 17-27; 16, 1-2), Preasfinţia Sa a evidenţiat că iubirea uneşte oamenii. „În lume necazuri veţi avea (Ioan 16, 33), zice Domnul. Lumea urăşte pe adevăraţii discipoli ai lui Hristos pentru că ei nu se fac părtaşi la faptele ei întunecate, rele şi urâte. Aceste necazuri şi suferinţe sunt îngăduite de Domnul pentru folosul lor duhovnicesc, ca prin intermediul lor să conştientizeze neputinţa firii şi să-şi întărească credinţa. Omul în bucurii, îndestulare şi în slavă uită uşor de Dumnezeu, pe când suferinţele curăţă sufletul, îl smeresc şi îl apropie de Dumnezeu. În aceste condiţii, Domnul ne porunceşte să ne iubim unii pe alţii, să avem înţelegere şi unitate. Iubirea uneşte oamenii, de aceea iubirea noastră trebuie împărtăşită aproapelui, începând cu părinţii noştri, rudele şi terminând cu cei care ne urăsc”, a spus Preasfinţia Sa.
Împreună cu Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikorţmindia, au mai slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. A participat la Sfânta Liturghie şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le-a mulțumit pentru prezență ierarhilor și credincioșilor şi a amintit de participarea Preasfințitului Părinte Vahtang la lucrările Congresului de teologie de anul acesta, cu tema „Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuție, rezistență și mărturisire”.
Ceasuri de priveghere în cinstea Mucenicului Dimitrie
Privegherea în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost săvârșită miercuri seară, 25 octombrie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, în Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. La ceas de seară, PS Timotei Prahoveanul a săvârșit Vecernia unită cu Litia și slujba Utreniei. La finalul Vecerniei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat curajul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie în vremurile de prigoană a primelor veacuri creștine.
„Săvârșim ceasuri de priveghere pentru un sfânt care a privegheat mult, pentru că ceea ce contează cu adevărat este legătura cu Dumnezeu. Sfântul Dimitrie ne îndeamnă pe toți să-L mărturisim pe Hristos, să priveghem ca el și să prețuim mai mult lucrurile duhovnicești decât pe cele lumești”, a spus PS Timotei Prahoveanul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.